Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 серпня 2015, 20:59 Суспільство
Загострення протистояння між КНДР та Південною Кореєю
Загострення протистояння між КНДР та Південною Кореєю

КНДР готова будь-якої миті вдарити по Південній Кореї балістичними ракетами. Приголомшливу новину тиражують світові ЗМІ. Кім Чен Ин наказав привести в бойову готовність усі сили. Сеул обіцяє відповісти, якщо виникне загроза. Чи означає це початок нової війни на Корейському півострові? 

З екранів телевізорів у КНДР лунають погрози - військові переведені в бойову готовність. Наближені до уряду джерела інформують: Пхеньян може в будь-який час вдарити по Південній Кореї балістичними ракетами малої і середньої дальності - типу Скад і Нодон. Населення з селищ поблизу демілітаризованої зони евакуйовують до тимчасових притулків. Сеул проводить навчання, люди тренуються, як і куди тікати в разі обстрілів. Поки ж одні корейці сидять у бомбосховищах, інші протестами домагаються миру.

Ситуація на півострові загострилася після обміну артилерійськими ударами з обох боків. КНДР звинуватила у ескалації конфлікту Сеул, який начебто почав транслювати пропагандистські повідомлення з гучномовців і тим спровокував сусідку до агресії. Крім того, ще однією причиною загострення ситуації північнокорейці називають те, що Південна Корея провела спільні зі США навчання. Їхні опоненти мають свої аргументи, адже два тижні тому південнокорейські митники підірвалися на міні на кордоні. КНДР вже висунула ультиматум - припинити провокації. Інакше обіцяє силовими методами змусити до цього. 

Пак Чан-Сунг, організатор акції:

- Це вони провокують нас. Вони першими почали стріляти. Ми просимо світову спільноту й ООН покарати КНДР за ці дії.

Брязкання зброєю й гучні заяви - на щастя, саме таке зараз протистояння двох сторін. Позаяк застосування балістичних ракет означає просто неймовірно руйнівні й смертельні наслідки. І не лише для Корейського півострова, а для всього світу. Попри те, обидві Кореї налаштовані рішуче.

Пак Кин-Хе, президент Південної Кореї:

- Військові мусять бути напоготові і миттєво реагувати на будь-які провокації. Якщо виникне реальна загроза і потреба - можете йти в наступ.

Ситуація довкола кордону загострюється не вперше. ООН так само, як і багато аналітиків сподівається - до реального військового протистояння не дійде. І все обмежиться погрозами й поступками. Корейський півострів жив відносно мирним життям 60 років, з часів трирічної війни, що розділила колись єдину країну на дві частини. Тоді під час масштабного протистояння, в якому брали участь США, СРСР та Китай, загинули лише за офіційною інформацією 4,5  мільйони людей, було знищено 80 відсотків інфраструктури. Врешті сторони уклали перемир'я та сформували демілітаризовану зону на кордоні. Саме там нині лунають постріли й може розпочатися нова кривава війна. Тепер за ниткою кордону між двома двома країнами пильно стежить вся світова спільнота. 

Ері Канеко, заступник речника Генерального секретаря ООН:

- Після артилерійських обстрілів ми пильно стежимо за ситуацією й реагуватимемо залежно від розвитку подій.

Дипломати й політики роблять все можливе, щоб припинити ескалацію і залагодити конфлікт. Та чи вдастся це зробити - покажуть уже найближчі години.