Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 серпня 2015, 23:52 Суспільство
Нелегальне будівництво загрожує майну та життю киян
Нелегальне будівництво загрожує майну та життю киян

У столиці через зведення багатоповерхівки тріщить по швах сусідній будинок. Невелика триповерхова будівля, споруджена ще після війни, розсипається, бо будівництво від неї лише за кілька метрів! Тим часом новобудова не має навіть юридичної адреси. Бо вона незаконна!

Це було дуже гучно, несподівано й страшно. Кілька десятків плит утеплювача впали на подвір'я триповерхівки з верхотури сусіднього будівництва. Сталося це перед очима Світлани, тоді дуже перелякалася й її маленька донька Єва.

Світлана Кириченко, мешканка м. Києва:

- Конечно, боюсь, особенно когда плиты упали, я думала, что это вообще люлька упала, падали они сплошным куском, этот пенопласт, он толщиной см 15, оно падало одними большими кусками, развалилось, когда ударилось об крышу, об деревья, упало на землю, если б упало на голову ребенку, прибило бы точно.

Приземлилися будматеріали на задньому подвір'ї будинку. Саме там зазвичай граються місцеві хлопчаки.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ось шматочок скловати, який залишився після падіння, він - легкий. Але годі навіть уявити, що міг накоїти, бо падали ціли плити, їх були десятки, і летіли вони з 30 метрів.

Тільки за щасливого збігу обставин тоді там не було дітей. За кілька хвилин до надзвичайної події вони побігли попити води.

Світлана Кириченко, мешканка м. Києва:

- Я видела, я стояла тут, они как раз бежали ко мне пить, когда они пришли к песочнице, к коляске, потому что у меня там бутылки с водой, и в этот момент все упало.

Плити утеплювача швидко забрали будівельники. Просто перекинули їх за огорожу, щоб уникнути великого скандалу. Але це вже не єдиний аналогічний випадок. Більше року мешканці будиночка у провулку Хорольському страждають від будівництва. Від самого закладення фундаменту влітку 2014-го.

Юлія Лобанова, мешканка м. Києва:

- Появился забор, буквально через неделю начали вырывать котлован, дом просто трещал, шум был катастрофический.

Будинок просто не витримав - його мешканці з розпачем дивилися, як на стелях і стінах зазміїлися тріщини.

Ольга Степанівна, мешканка м. Києва:

- Когда начали забивать сваи, бетон возили, начало трещать.

Ольга Степанівна показує тріщини на стінах у спальні. Аналогічні є в інших кімнатах. Також у її сусідів. Поки вони невеликі, але збільшуються паралельно із тим, як ростуть поверхи в новобудові. Мешканці шоковані. Занепокоєні, що їхній будинок може просто розвалитися.

Юлія Лобанова, мешканка м. Києва:

- Этот дом был построен военнопленными немцами, толком не соблюдая технологий того времени, это конец 45-го года. Эти дома были временные, они строились - деревянные перекрытия, тут только кирпич с песком.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Відстань між цим стареньким будинком і їхніми сусідами - новобудовою, вимірюється не то щоби метрами - кроками! Ось я пройшла 5, 6, 7, 8, 9. Ну і до будівельного паркану ще кроки зо два. 11 кроків, не метрів! Чи можна це вписати в якісь будівельні стандарти?

Йдемо ставити це запитання представникам забудовника. Але вони просто тікають від нас!

- А почему вы меня снимаете?

Дівчина в офісі продажу квартир в цьому комплексі говіркіша. Але вона відмовилася надати будь-який документ на будівництво.

- Скидається, що у вас просто немає цих документів.

- Вийдіть, будь-ласка, з камерою, зайдіть як звичайний покупець, і я вам предоставлю всю інформацію.

Інформацію Свідкові вдалося дізнатися в контрольних органів. Це приголомшлива правда - будівництво незаконне! Дозволу на його зведення фірма просто не має. Відповідно й жодного проекту.  

- У нас його немає, він не видавався, заяви не надходило.

В інспекції архітектурно-будівельного контролю знають про цей об'єкт. У липні 2014-го фірма-забудовник подала у відомство декларацію на початок підготовчих робіт. Її прийняли. Цей документ дозволяє встановити паркан, під'єднати мережі й завести будматеріал. Але не будувати! А що ми бачимо насправді - 25-поверхового велетня! В інспекції запевняють - вони безсилі. Не можуть провадити перевірку без представників забудовника, а він навіть не виходить на зв'язок.

Сергій Шевченко, керівник відділу Департаменту державно архітектурно-будівельної інспекції в м. Києві:

- Хто є підрядником будівництва на сьогодні, нам ці дані невідомі, тому що перевірка не відбулася. Без того, що ми склали документи, хто будує, що будує, в присутності уповноважених осіб, ми не можемо провести перевірки, без документів ми не можемо подати позов чи зробити інші дії, направлені на зупинення цих робіт.

Досягти малого в боротьбі з незаконним будівництвом вдалося прокуратурі. Вони через суд домоглися скасування декларації на підготовчі роботи. Утім, служителі Феміди відмовилися зупинити будівництво.

Сергій Менчиц, заступник прокурора Дніпровського району м. Києва:

- Ми зверталися з забезпеченням позову, щоб зупинити будівельні роботи, але суд не звернув увагу на наше прохання і відмовив в цьому. Далі буде ініційовано про знесення цієї будівлі і повернення земельної ділянки у власність КМДА.

Проте, вочевидь, поки це станеться, мешканці будиночка у провулку Хорольскому й далі страждатимуть від зведення новобудови. А можливо, й інші сусідні споруди. На будівельному майданчику виросло 25 поверхів. І це тільки перша секція. У планах ще три. І зупинити цей самобуд не може ніхто!