Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 серпня 2015, 23:21 Суспільство
Скандальне розслідування порушень у сфері допінгу
Скандальне розслідування порушень у сфері допінгу

Гучний спортивний скандал, пов'язаний з допінгом. Німецькі й британські журналісти провели сенсаційне розслідування: третина найліпших легкоатлетів світу можуть втратити медалі, бо брали участь у олімпіадах і чемпіонатах, вживаючи заборонені препарати. Чи здатен допінг змінити людські долі та чим доведеться розраховуватися за спортивні успіхи?

Третина найліпших атлетів світу можуть втратити медалі через допінг. Сенсаційне розслідування провели журналісти британського часопису The Sunday Times і німецькі телевізійники. В 2011-му медики начебто влаштували опитування серед спортсменів, під час якого олімпійці анонімно зізналися - ледь не третина з них вживали допінг під час змагань.

Себастьян Кое, олімпійський чемпіон:

- Спортсмени нашого покоління - Майкл Джонсон, Роджер Банністер, Герберт Елліот. Ми ладні пройти будь-які перевірки, адже знаємо, що перемагали винятково власними силами. А ось сучасне покоління мусить більше думати про етику, про доречність обману й завдання шкоди собі й спортові загалом заради результату.

Результати допінг-проб могли опублікувати ще кілька років тому. Нібито є інформаційна база, де зібрані аналізи 12 тисяч спортсменів. Але, зі слів журналістів - Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій стоїть на заваді. Там спростовують усі звинувачення. Антидопінговий комітет провадить власне розслідування. 

Сергій Бубка, олімпійський чемпіон:

- Національний олімпійський комітет, спортивні інститути, медики, міжнародні організації. Всі ми маємо провести розлоге розслідування і вдосконалити систему. Програти в битві - недопустимо. Йдеться про репутацію світового спорту.

За статистикою, найбільше зловживань допінгом останнім часом фіксують в легкій атлетиці, командних видах спорту та велоперегонах. Далі - одноборства, зимові види спорту, важка атлетика, змагання на воді, футбол і теніс. Втім, з огляду на те, що дедалі більше препаратів потрапляють у списки заборонених - достовірно сказати, що нині є чи не є допінгом - медикам дедалі тяжче. 

Серед країн, спортсмени яких найбільше ловляться на допінгу - Сполучені штати Америки й Росія. А ще - Домініканська республіка, Індія, Бразилія, Канада, Іран та Казахстан. Це статистична вибірка, датована початком цього року. Ось основні речовини, які вважають допінгом:

Еритропоетин - штучний замінник природного ниркового гормону. Найчастіше зловживають під час вело- і лижних перегонів, біатлоністи, пловці й ковзанярі.
Анаболіки - збільшують силові показники. Основна сфера застосування - важка атлетика, спринт, метання, стрибки в довжину та плавання. 
Діуретики - виводять зайву рідину з організму, роблять рельєфнішими м'язи. Застосовують переважно у фігурному ковзанні, художній гімнастиці та легкій атлетиці.
Аутогемотрансфузія - або переливання крові. Після виявлення цього допінгу були запроваджені біологічні паспорти спортсменів. Найчастіше попадаються велоперегонці.
Психостимулятори (кокаїн, ефедрин, екстазі, амфетаміни) - мобілізують виснажений тренуваннями організм. Дискваліфікації трапляються абсолютно в усіх видах спорту.

На жаль, але не оминув допінг-скандал і Україну. В центрі подій опинився Юрій Білоног - видатний штовхач ядра, який 2004-го року на Олімпіаді в Афінах виборов золоту медаль. Тоді лікарі не виявили жодних заборонених препаратів у аналізах Юрія. Та через 8 років у антидопінговому комітеті вирішили повторити дослідження відібраних після олімпіади зразків. Результат прозвучав для українця як вирок - у сечі натрапили на оксандролон - анаболічний стероїд. Чому 8 років лабораторні досліди не показали порушень - невідомо. Та Юрія позбавили звання олімпійського чемпіона й золотої медалі з Афін.

Юрій Білоног, олімпійський чемпіон:

- Я не считаю себя виноватым, я сделал все, что было по правилам 2004 года. Я прошел ту лабораторию, которая была зафиксирована на тот момент 2004 года. А то, что они по истечению 8 лет поменяли лабораторию, то есть они поменяли правила.

Хоча спортсмен переконує - нічого забороненого не вживав, та аби Юрію повернути золото й авторитет, потрібно судитися. Але ані часу, ані коштів на це в нього немає.

Юрій Білоног, олімпійський чемпіон: 

- Спортивные  принципы, вот эти и заложенные традиции, которые были заложены, и мы вот этими решениями вот взяли и стерли, и теперь вот все ходят. И теперь примут пожизненно. Будут вскрывать могилы и узнавать, был ли в 90-х годах олимпийский чемпион?

Юрій не раз спілкувався з колегами, які вживали допінг та не приховували, що за яскравими спортивними досягненнями криються численні травми, перевтома, порушення психіки. Адже допінг - це медикаменти в дозах, які в багато разів перевищують безпечні норми. Відповідно - підкошують здоров'я спортсменів.

Анатолій Пуцев, керівник київського центру спортивної медицини:

- Мышечно-опорный аппарат они действуют, они создают условия для более опасной и подлой травмы, и влияют отрицательно на психоэмоциональный статус спортсмена. То есть он неуправляем. А техника, тактика, все это анаболиками не улучшается, а напротив. Из-за мощности, которую вы получаете, вылазят все старые огрехи. 

Зараз до всесвітнього антидопінгового кодексу внесені більш ніж 10 тисяч препаратів і речовин, в яких можуть міститися заборонені складники. І це не обов'язково гормональні чи психотропні речовини. Допінг може бути й там, де навіть не здогадувався.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Заборонені допінгові препарати можуть міститися у таких звичних для нас краплях у ніс чи пігулках проти застуди. Та для спортсмена вживання таких ліків може зіграти злий жарт, який у майбутньому вплине на його професійну кар'єру.

Тому професійним спортсменам слід більш відповідально ставитися до вибору ліків і продуктів харчування. Адже навіть протеїновий коктейль може стати вирішальним у долі атлета.

Анатолій Пуцев, керівник київського центру спортивної медицини:

- Возьмем препарат, как Нафтизин. В нем содержится эфедрин, который запрещен, но очень часто, неграмотно подходя к этому вопросу, люди говорят - я не принимал этот препарат, я пил нафтизин. Он же ж не запрещен! Нет. Запрещен этот класс, и содержание его в нафтизине уже ставит нафтизин как запрещенный. Прекрасный препарат, как Колдрекс, который очень хорошо способствует на первых порах простуды. Прекрасный, но его нельзя применять - кофеин.

Зараз у сучасному світі спорту думки про доцільність перевірки на допінг розділились. Атлети прагнуть ліпших досягнень, а глядачі - нових яскравих рекордів.

Сергій Конюшок, чемпіон світу зі стронгмену:

- Спортивні результати сучасного спорту вийшли за генетичні можливості нормальної людини. Без застосування стимулюючих засобів такі спортивін результати проявляти неможливо. Тобто, це вже не є природними результатами фізіологічних можливостей спортсмена.

Сергій вважає - рано чи пізно проблема допінгу постане дуже гостро, і уникнути її розв'язання вже не вдасться. Атлет каже: гірше за все, коли допінг вживають безконтрольно.

Сергій Конюшок, чемпіон світу зі стронгмену: 

- Наразі дезінформованість і мала кількість інформаціїї в прийомі заборонених препаратів, яка є зараз - це табуйована тема, і більшість спортсменів приймають допінг кустарним способом. Десь щось почув - і з такої ситуацїї взагалі неадекватний прийом.

Тож чи варто жертвувати власним здоров'ям заради спортивних досягнень, вирішувати кожному особисто. Та в будь-якому разі проблема допінгу у світі спорту стоїть гостро, як ніколи.