Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 серпня 2015, 23:50 Суспільство
Гучний скандал через утеплення фасаду в столиці
Гучний скандал через утеплення фасаду в столиці

Війни сусідів за фасадну красу. У столиці мешканці будинку зірвали утеплення квартири свого сусіда, бо це було, як вони кажуть, огидно. Киянин щойно приклеїв пінопласт, а за кілька годин його вже демонтували. Хто правий і на чиєму боці закон?

Він зустрічає нас на ганку під'їзду. Знервований і сердитий чоловік вже тиждень не може спати спокійно. 

- Це такий бандитизм. 

Спокій Андрій утратив, щойно захотів утеплити квартиру на вулиці Голосіївській 13а. Перед зимою і задля вагітної дружини та майбутньої дитини чоловік взявся за зовнішню стіну квартири, аби зробити теплішою свою оселю.

Андрій Бондар, постраждалий:

- В мене вагітна дружина, і йти в зиму з, скажем, холодною квартирою... Знаєте, закалятись - це добре, це коли ти вже дорослий, не з маленькою дитиною.

Майстри лише встигли почепити пінопласт. Та пляма білого кольору на червоному будинку протрималася не довго, адже шматок утеплювача на красивому фасаді просто розлютив сусідів чоловіка. Вони вирішили самотужки ліквідувати неестетичний, на їхню думку, елемент.

Андрій Бондар, постраждалий:

- Зібралась братія, яка рішила, що треба зробити так званий самосуд,  ну і от зробила...

Ось те, що відбувалося в той день. Працівники спецмашиною під замовлення сусідів зривають пінопласт. На виклик господаря квартири приїжджає поліція. Їх люди просто не пускають до квартири. Сам власник оселі, як може, боронить майно.  

- Я наблюдал, как он тут пытался обливать людей кислотой и непонятно чем, кипятком, штурм башне был именно...

- Ой, тут всі, народ зібрався, сміялися, хазяїн водою поливав.

Зрештою пінопласт таки зірвали - сірих плям від цементу і металевих стержнів так ніхто й не зняв. Утім, красу фасаду таки врятували.

Таїсія Петрівна, мешканка м. Києва:

- Хазяїна жалко, хоч би мене поставить на його місце, витратився, все, а тут люди стало и протів цього. Людина робить, шоб їй тепло було зимою...

Але те, що одним тепло, іншим сусідам видалося потворним. Пінопласт, кажуть, цілком руйнує красу чепурної багатоповерхівки, і крім того - легкозаймистий. Тому вирішили провчити власника квартири.

Михайло, сусід постраждалого:

- Це огидно. Упадет сигарета сверху, начнет все гореть - кто потом будет виноват?

Анатолій, сусід: 

- Я не сторонник менять фасад, фасад должен быть красивым.

В експлуатаційній організації, яка виконує в будинку функції ЖЕКу, повідомили - чоловік почав утеплювати квартиру без документів та всіх потрібних дозволів. 

Віктор Коломієць, головний інженер ТОВ Голосієво:

- Ми відповіли, що ми не заперечуємо, але якщо створять всі законні умови для того, щоб це зробити, ось тобто зробити проект, узгодити з органами місцевої влади, і насамперед взяти згоду мешканців будинку, співвласників, ну і згоду балансоутримувачів.

Юристи ж у конфлікті сусідів неправими називають усіх. Бо без дозволу ЖЕКу Андрій не мав починати утеплюватися, та й люди явно переборщили з агресивним демонтажем пінопласту.

Ростислав Кравець, юрист:

- Це буде трактуватись законодавством як дрібне хуліганство, також особа, якій було нанесено шкоду, якщо в неї збереглись документи, вона може зажадати відповідного матеріального відшкодування за те, що здійснили інші мешканці будинку...

Тим більше, що Андрій обіцяв дати лад зовнішньому утепленню, разом з пінопластом чоловік замовив і панелі, які цілком відповідають кольору і формі фасаду будинку.

Жан, керівник монтажної фірми:

- Первый этап - то, что он сделал, потом на это утпеление должны прикрепиться вот эти панели, и дальше разукраситься согласно дому, этому фасаду все.

Взагалі ж скандал стався через те, що в Україні таке точкове утеплення, що дуже зараз популярне серед людей, ніяк не врегульоване. Зразково-показовою є в цьому відношенні законодавство в Європі, де часто не дозволяють будь-які маніпуляції з фасадом. Приміром, у Німеччині заборонено навіть встановити кондиціонер на житловому будинку.

Анастасія, мешканка Німеччини:

- Це страх і кошмар, я, наприклад, зараз живу в Німечиині, там немає кондиціонерів у людей, тому шо це некрасиво. Будинок має бути будинком, має бути, ну, бути фасад красивий, а це що - це хіба красиво було і зара це дуже красиво? Я думаю, що ні.

Українці ж роблять зі своїх фасадів і балконів все, що захочуть, і вже потім підганяють документи. Саме так захотів зробити й Андрій, утім, наштовхнувся на бурхливий опір сусідів. Своєю чергою, чоловік не розуміє, чому мешканців його будинку, які влаштовують скандал через неестетичний утеплювач, не турбують потворні коробки кондиціонерів, які оперізують всю новобудову. Тож тепер господар думає, як компенсувати збитки, адже витратив на утеплення 25 тисяч гривен. Хазяїн має намір судитися з сусідами, і вже з усіма дозволами таки утеплитись до початку зими.