Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 серпня 2015, 23:56 Суспільство
Легалізація проституції - шанс поповнити бюджет та подолати корупцію
Легалізація проституції - шанс поповнити бюджет та подолати корупцію

Якщо проституцію в Україні не можна подолати, то її треба легалізувати. Такого висновку дійшли навіть ті, хто з нею має боротися - правоохоронці. За легалізацію роботи нічних метеликів виступає й керівник столичної міліції Олександр Терещук. Що чекає на Україну, якщо проституцію узаконять, і як це зробили у світі.

Столичний Броварський проспект. З вікна машини добре видно, як з узбіччя спритно тікають дівчата, що ще хвилину тому розкуто тут проходжувалися, чекаючи клієнтів. Причина сполоху зрозуміла вже за хвилину - вони побачили патрульних і вирішили прикинутися відпочивальницями. Правоохоронці з ними говорять і йдуть собі. Дівчата на дорогу так і не повертаються.

Руслан Шунін, патрульний полісмен:

- Реагують, ми їм робимо зауваження, попереджаєм. Поки реагують нормально. Ми не можемо нічого доказати, самі розумієте, докажемо ж, чим вони займаються, ми їх попередили і вони пішли із зупинки.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Як бачимо, поки неподалік ходять патрульні поліцейські, дівчат біля дороги справді немає. Так само вони ховаються, коли поруч проїжджає машина поліції. А от як реагують на правоохоронців у звичній синій формі, перевіримо.

Одягаємо нашого асистента у міліційну форму і йдемо з ним на той же Броварський проспект - улюблене місце роботи столичних повій. Перевіримо, як дівчина відреагує на такого клієнта. На наш подив, чоловік у формі, що хоче купити повію, саму жрицю кохання не дивує взагалі.

- Добрый день!

- Такие люди и без охраны!

- Вы нас не боитесь?

- Нет, абсолютно, боялась бы - ушла. Все по 300 грн.

- В машине по 300?

- Да, по времени 15 минут и в презервативе.

- А скидки бывают?

- Лапочка, всем одинаково.

Людей у формі повії не бояться, адже правоохоронці давно інтегровані у цей бізнес. Керівник столичної міліції Олександр Терещук зізнається: кохання за гроші дівчата з траси пропонували навіть йому.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС м. Києва:

- По окружній дорозі я їхав на вбивство в Святошинському районі ночью, біля 2 часов ночі, стоять, голосують, навіть мене зупиняють, треба говорити про ці речі. Ну я ж чоловік тоже, ну це не значить, шо треба зупинятися.

Все через те, що повії в країні є суттєвим джерелом доходів для самих правоохоронців. Їх кришують майже офіційно. У квітні в Києві викрили схему, яка щомісяця приносили керівництву управління, що покликане боротися з незаконною торгівлею людьми, 350 тисяч доларів щомісяця. Тоді з посад полетіли всі керівники, а частину високопосадовців затримали. Втім, ніхто не гарантує, що нові люди, які прийдуть на місце корумпованих, не очолять добре налагоджений бізнес.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС м. Києва:

- Важко з цим явищем, воно настільки там корупції багато, повірите мені, при зарплаті 3-5 тисяч вони прямо падають на це, і виходу немає. Я про те, що я не заявляю, що потрібно легалізувати, я бачу один із виходів зробити доход до бюджету.

Змін до законів, що легалізують роботу повій в Україні, поки навіть не розробляли, адже тема доволі суперечлива. Офіційної інформації про обіг ринку інтимних послуг не існує. Втім, неофіційно соціологи підрахували - повій в Україні від 50 до 80 тисяч. І за рік українські торгівці коханням зароблять приблизно 13 мільярдів гривень. Якщо держава поки не готова зробити їх професію легальною, то є інший шлях - декриміналізувати роботу. Тобто за торгівлю своїм тілом жінок не штрафуватимуть.

Тетяна Мазур, виконавчий директор Міжнародної амністії в Україні:

- Дуже часто вони страждають від таких порушень, як зґвалтування, побиття, вони стають жертвами торгівлі людей, і маса інших, якщо іще є якесь кримінальне покарання за їхню діяльність, то, звичайно, вони дуже рідко звертаютсья до працівників правоохоронних оргнанів.

У Міжнародній аміністії кажуть - це найліпший шлях для держав, що не готові легалізувати роботу повій. В більшості ж європейських країн робота жриць кохання є важливою статтею доходів бюджетів, а самі жінки працюють цілком офіційно. Так, наприклад, у Нідерландах та Німеччині повії мають статус приватних підприємців, дозволені будинки розпусти, у Великій Британії жриці кохання працюють легально, хоча їм заборонено пропонувати послуги на вулиці, у Греції повії працюють за ліцензією, будинки розпусти заборонені, Італія - проституція заборонена як основний вид заробітку, будинки розпусти поза законом. Ще в частині європейських країн до відповідальності притягають не повій, а лише їхніх клієнтів. Така практика існує в Швеції та Норвегії. Тобто зрозуміло, що секс-бізнес регульований по всій Європі. І лише в Україні просто воліють не помічати проституції. І поки заплющують очі на секс-бізнес, збагачуються не держава та самі повії, а підпільні торгівці людьми та корумповані правоохоронці.