Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 серпня 2015, 22:54 Суспільство
У Рівному перейти вулицю або ж пройтися мостом буває смертельно небезпечно
У Рівному перейти вулицю або ж пройтися мостом буває смертельно небезпечно

Без освітлення, пішохідних переходів і мостів. Ось так вже багато років живуть мешканці села Золотієва. Його зробили частиною Рівного ще понад півстоліття тому. Втім, і досі тут немає дитячого садочка й початкової школи. Але найбільше людей обурює ситуація з необлаштованою дорогою.

У Золотієві понад чотири тисячі мешканців. Село вже давно частина Рівного, але міських переваг - якісних доріг, освітлення, пішохідних зон - тут так і не з'явилося. Тож людям щодня доводиться ризикувати життям, щоб потрапити на маршрутку.

Любов Романюк, мешканка с. Золотієва:

- Зранку це дивна картина, коли діти перебігають дорогу, щоб встигнути на маршрутку, перебігають через ці машини. Водії інколи не можуть зорієнтуватись.

Разом із пані Любою та 5-місячною Зорянкою пробуємо перейти вулицю. Потік автомобілів нескінченний. Стоїмо кілька хвилин і врешті наважуємося ступити крок.  

- Ні-ні-ні. Почекай. Ще ця машина проїде і ота.

І ось нарешті ми біля імпровізованої зупинки транспорту. Тут порушують правила дорожнього руху і пасажири, які намагаються встигнути на автобус, і водії, які підбирають людей будь-де.

Любов Романюк, мешканка с. Золотієва:

- Оце наша ніби-то зупинка. Стан асфальтного покриття бажає кращого, і коли тут брудно, ми стоїмо в бруді, коли темно, ми стоїмо в темряві, бо немає жодного ліхтаря. Батьки дітлахів намагаються вийти з ситуації, одягають світлодіодні захисні такі камуфляжні жилетки на дітей. Це хоч якась гарантія, що їх побачать у темряві.

А така вночі вулиця Князя Володимира, якою автомобілісти користуються як об'їзною. Тут так само суцільна темрява. На цій дорозі насмерть збили жінку. Місцеві мешканці переконані - трагедії можна було уникнути, якби були пішохідний перехід та освітлення.

Анатолій Хуткий, мешканець с. Золотієва: 

- В Золотієві ніби тротуари є, а по них фактично ніхто не ходить. Вони вузенькі. Тут навіть стовпи посеред тротуару.

Це Анатолій Гаврилович розповідає про найбільшу для нього проблему. Останні чотири роки він прикутий до інвалідного візка. Найтяжче, каже, подолати золотіївські мости.

Анатолій Хуткий, мешканець с. Золотієва: 

- Нерівно там і той тротуар вищерблений. Там трава. То якесь страхіття, а не той міст. Я мушу по проїзній частині.

Ось одна із переправ. Вона зовсім не пристосована для пішоходів.

Наталія Дмитрук, мешканка м. Рівного:

- Это просто ужас. Другими словами я рассказать не могу. Я шла просто по проезжей части. Мне сигналили. Где я могла отойти в сторону, я отходила, где бежала. А один раз пыталась с коляской проехать, то это вообше просто ужас.

Вирішили пройтися мостом і ми.

- Ось ми виходимо. Куди - незрозуміло. Тобто людині, яка дійшла до цієї точки і треба перейти Золотієвський міст хоча б по тій частині. Пробуємо... Виходимо ми й ідемо про проїзній частині дороги. Якщо машини їдуть одна назустріч другій, то просто людина, яка тут опинилася третьою, вона просто може загинути.

Пішохідні зони на мостах перекриті металевими поручнями. Втім, зрізати їх неможливо. Позаяк без реконструкції цієї частини переправи ходити тут буде ще небезпечніше, кажуть у житлово-комунальному управлінні. 

Ярослав Сахнюк, керівник управління ЖКГ м. Рівного: 

- Це небезпека для людей і із-за того його ніхто робити не буде самовільно. Не дивлячись на те, що він на балансі Львівської залізної дороги, ми в цьому році попросили проектантів, щоб вони винайшли можливість, щоб ми могли потім в подальшому вирішувати питання влаштування пішохідних доріжок по мосту. То проектанти зараз цим займаються, дивляться, щоб влаштувати технічну сторону.

Коли стане безпечно ходити мостами, поки невідомо. Так само як і перетинати завантажену автомобілями дорогу. Тим часом проблему з освітленням вулиці Князя Володимира, кажуть місцеві чиновники, незабаром владнають. Ціна питання - п'ять з половиною мільйонів гривень.

Ярослав Сахнюк, керівник управління ЖКГ м. Рівного: 

- В цей ремонт входить асфальтне покриття з підняттям бордюрів і облаштування двох зупинок - з правої сторони і з лівої сторони. І буде нанесена там розмітка, буде пішохідний перехід з однієї сторони на другу.

Також має з'явитися і освітлення вулиці. Дорогу на час капітального ремонту перекриють. Роботи обіцяють почати вже за кілька тижнів. А до того часу мешканці Золотієва і надалі ризикуватимуть власним життям.