Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 серпня 2015, 23:44 Суспільство
Географічний центр Європи - місто Рахов - перетворили на смітник
Географічний центр Європи - місто Рахов - перетворили на смітник

Центр Європи потопає у смітті. В соціальних мережах закарпатські активісти виклали фото з Рахова. На світлинах - тонни сміття на фоні українських Карпат та мальовничої Тиси. Саме в Рахівському районі знаходиться географічний центр Європи. Місцеві ж мешканці потерпають не лише від смороду сміттєзвалища, але й від щурів та змій, які там розплодилися.

Євген Соломін, кореспондент:

- Географічний центр Європи тут, на Закарпатті, має дві свої особливості. Ось офіційний - встановлено цей знак. Тут зупиняються і фотографуються туристи, роблять селфі. Але є й друга складова. І вона так само знаходиться в Рахівському районі. На березі Тиси. Де поряд з горами Карпати розгорнулися інші гори - гори сміття.

Хто ж звозить сюди непотріб? У пошуках відповіді рушаємо до лісників. Вони відають Карпатами та гірськими річками. Знають тут всі стежки. Але коли чують, чого приїхали журналісти - стають у самооборону.

- Нє, ну а куди ви пішли? 

- Я приїхав до вас. А ви пішли десь у своїх справах.

- До кого ви приїхали?

- До вас.

- А чого до мене?

- А до кого? Ви тут заступник директора чи я?

- А чому ми тут будемо, пішли.

Далі показуємо фото, які оприлюднили в Інтернеті активісти. Працівники лісу довго роздивляються світлини. Коли дізнаються, що віце-прем'єр-міністр України доручив розібратися зі сміттєзвалищем в центрі Європи та покарати винних, починають нервуватися. Але за мить вже радісно усміхаються - то непотріб не їхній, не заповідника. То центральне сміттєзвалище Рахова.

- Це початок тут. Заїзд. Це центральне. Отаке вони в'їзд має.

- А до заповідника то далеко?

- Від нас? Дуже далеко.

Знайти сміттєзвалище в найвисокогорнішому місті України не складно. Йдемо на запах. Що ближче - то дихати стає тяжче. Ще й надворі +40 градусів у затінку. Десятки тисяч тонн сміття лежать між Тисою та залізничними коліями. Через величезні гори непотребу не видно поїздів. Місцеві мешканці кажуть: навіть якщо поставити вагон на вагон, все одно даху не побачиш. А ще тут повно змій і щурів, розповідає Юрій. Він на власні очі бачив гадюк, які виповзають зі сміття, аби попити води.

Юрій, мешканець м. Рахова:

- А правда кажуть, що тут щури бігають?

- Та й змії також.

- І змії?

- З того боку багато. Тепер навіть, у таку жару. На рельсах там.

- Великі змії?

- Та отруйні змії. Я таку бачив.

- Не страшно?

- Та трохи. Якщо не дивитись під ноги.

Сміттєзвалище Рахова почало діяти в 1996-му році. Щодня сюди приїздять десятки машин. 

Світлана, мешканка м. Рахова:

- За день їздить десь до 20 машин. Великих. Туди-сюди. Бувають, що палять. Палять, важко дихати. Звідти летить по всій вулиці.

Зі слів місцевих мешканців, вряди-годи тут з'являються екскаватори, які підсувають сміття ближче до берегів Тиси. Дощі і швидка гірська вода змивають непотріб до сусідів.

Микола Гречук, заступник керівника Карпатського біосферного заповідника:

- І куда воно з Тиси? Ооо! Румунія, потім Угорщина. Там такі загорожі стоять. І аж до Дунаю. Угорщина поклала такі загородження - бутилки. І МАНами вивозять.

Закарпатські чиновники лише розводять руками. Кажуть, немає куди дівати сміття. Вільних місць для облаштування нового звалища в Рахові немає.

Ярослав Думин, Рахівський міський голова:

- У зв'язку з санітарними обмеженнями, у зв'язку з тим, що біля нас є Карпатський біосферний заповідник, місця для сміттєзвалища ми не можемо мати. За межами міста ми звертались в інші інстанції, але такої території на території району ми не змогли знайти.

Тим часом профільний віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив невідкладно організувати ліквідацію звалища на околицях Рахова. Про це мають подбати  Мінекології та природних ресурсів, Державна екоінспекція й ті, хто роками не помічав сміттєзвалища в географічному центрі Європи.