Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 серпня 2015, 23:31 Суспільство
Без води залишилися більше десяти житлових масивів Києва
Без води залишилися більше десяти житлових масивів Києва

Центр Києва може затопити стічними водами через масштабну аварію головного каналізаційного колектору. Вже 16 років він визнаний непридатним для експлуатації. Через черговий прорив мешканці більше десяти мікрорайонів столиці залишилися без води. Обурені люди у спеку годинами стояли в чергах до бюветів. У більшості не витримували нерви.

Під палючим сонцем, з відрами, пляшками та каністрами. Від самого ранку кияни штурмують бювети з артезіанською водою.

- Та вода - це життя...

Пані Ніна розлючена. Втомлена після роботи, стоїть у довжелезній черзі. В її квартири на масиві Виноградар крани порожні вже другий день.

Ніна, мешканка м. Києва:

- Я прийшла з роботи, з нічної - води немає, позвонила, ще не встигла задати питання, а мені сказали, що колектор прорвався! Води не буде.

Мешканці нарікають: їх ніхто не попередив про ремонт труби.

Ганна Василівна, мешканка м. Києва:

- Я только подошла, но только под солнцем стоять я уже не молодая, вы меня уже извините!

Без води залишилися більше десяти житлових масивів Києва. Й усе через аварійну ситуацію в найстарішому каналізаційному колекторі. На одній з ділянок стався зсув грунту, який пошкодив каналізаційну трубу.

Андрій Білик, генеральний директор Київводоканалу:

- З метою недопущення виливання стоків на поверхню було прийнято рішення по частковому обмеженні водопостачання мешканців.

Ось він - міський колектор, де сталася аварія. 16 років він потребує ремонту. Знаходитися тут небезпечно, бо будь-якої миті грунт знову може провалитися. За таких умов навіть  відремонтувати його надто складно.

Наталя Іваненчук, керівник відділу Київводоканалу:

- Цей колектор віднесений до реєстру потенційно небезпечних, здавна перебуває в аварійному стані... Ситуація, яка виникла зараз - вони виникали й раніше схожі, вони пов'язані з тим, що він просто в аварійному стані...

Вода у кранах майже півмільйона киян таки з'явилася. Але чи надовго? Колектор все одно залишається в аварійному стані. Трубу може знову прорвати будь-де, і тоді техногенної катастрофи у столиці не уникнути. Врятувати містян від фекального потопу має інша дублювальна нитка колектора, але для її зведення потрібно 160 мільйонів гривень. Якщо гроші не знайдуть, наступні аварії - питання часу.