Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 серпня 2015, 10:51 Суспільство
Чи поверне нова національна поліція довіру українців?
Чи поверне нова національна поліція довіру українців?

Чи будуть зміни на ліпше? Днями Президент Петро Порошенко підписав закон про національну поліцію. У МВС обіцяють: вже за три місяці українці побачать оновлених правоохоронців, які з честю будуть захищати права громадян. Що вже встигли зробити нові полісмени за місяць роботи та яких висот обіцяють досягти?

Олександр Храпач, кореспондент:

- Хабарництво, гучні затримання високопосадовців при погонах, скандали та тотальна недовіра людей до МВС - саме так можна охарактеризувати нинішню міліцію. Тепер це обіцяють змінити.

За сумною статистикою, двоє з трьох українців негативно ставляться до роботи правоохоронців і не довіряють їм. Та тепер владні чиновники обіцяють зажити по-новому, адже Президент Петро Порошенко днями підписав наказ про створення національної поліції.

Денис Горбась, керівник департаменту МВС України:

- Створення поліції не буде банальним процесом заміни вивісок на офіційних будівлях або логотипів на службовому транспорті.

Вже за три місяці в МВС обіцяють повністю змінити чинну систему. У складі нової української поліції будуть діяти кримінальна  поліція - це колишні оперативні працівники, патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони замінить нинішню Державну службу охорони. Спеціальна поліція - окремий підрозділ, який буде охороняти військово-стратегічні та важливі науково-дослідницькі об'єкти. І поліція особливого призначення - це елітний спецпідрозділ швидкого реагування, призначений для боротьби з терористами та особливо небезпечними злочинцями. КОРД - корпус оперативно-раптової дії. Він покликаний замінити собою всі наявні спецпідрозділи МВС, об'єднавши їх в один, аналогічний американському SWAT. Нинішні очільники Міністерства внутрішніх справ впевнені - всі ці масштабні реформи відбудуться вже найближчим часом.

Денис Горбась, керівник департаменту МВС України:

- Закон України про національну поліцію набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування. При цьому відносно патрульної служби Києва - набирає чинності з моменту його опублікування. Відносно підрозділів ПС в Одесі і у Львові цей закон набирає чинності з 20 серпня поточного року.

Вже найближчим часом реформи відчують у Львові, Одесі, Харкові та на Закарпатті. А в столиці водії вже місяць як зі здриганням пригадують своє спілкування з інспекторами ДАІ.

Максим, водій:

- Все требуют денег. Говоришь: пишите протокол. Ну, естественно, начинает до конца тебя раскручивать, чтоб все-таки деньги заплатил. Схема одна и та же.

Оформлятимуть ДТП на автошляхах країни тепер полісмени. Складатимуть протокол за лічені хвилини, а аби уникнути тяганини, сплатити штраф можна буде просто на  місці і навіть пластиковою банківською  карткою. Обіцяють, що всі ці новації зведуть нанівець хабарі на дорогах.

Максим, мешканець м. Києва:

- У меня есть друг, он живет в Днепропетровске. Я знаю, что у него есть высшее образование. Мы когда общались, он поведал, что зарплата у него маленькая. Долго выспрашивал - ну в районе 3 тысяч гривен. А у него семья: маленький ребенок, жена. Поскольку выхода он не видит, то скорее всего будет уходить.

Таких історій про поліцейських, обіцяють, більше не буде. Зарплатню їм збільшать у рази. Замість нинішніх 3-4 тисяч гривень новим вартовим ладу обіцяють від 8000 і більше. Більше грошей - менше самих правоохоронців. У ході реформ звільнять мінімум 10 тисяч міліціонерів.

Артем Шевченко, керівник департаменту МВС України:

- Кількість поліцейських має бути в районі 220 чоловік на сто тисяч населення, і порахували, що має бути близько 140 тисяч поліцейських.

А головне, переконують у МВС - нова поліція буде підзвітною громаді. Мешканці міст і сіл не лише зможуть вимагати від нових керівників поліції звітувати про роботу, а й висувати недовіру з вимогами звільнення з посади.