Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 серпня 2015, 22:11 Суспільство
Миколаїв - місяць без ДАІ
Миколаїв - місяць без ДАІ

Знахабнілі водії, керування в нетверезому стані та зростання кількості ДТП. Так миколаївські водії відреагували на розгін ДАІ в області. Тепер, після скандального розформування Миколаївського управління Державтоінспекції за хабарництво, за порядком на дорозі стежать батальони "Миколаїв" та "Миротворець", а також спеціальний загін ДАІ при МВС - це колишня "Кобра". Чи справляються підрозділи зі своїми обов'язками та як жило місто перший місяць з новими ДАІвцями?

П'яні на дорогах, нахабне керування, різке зростання кількості аварій. У перші дні після знищення обласної ДАІ на миколаївських дорогах був справжній хаос.

Сергій Щебря, старший інспектор спеціального загону ДАІ:

- Вони знали, що нас мало, і встигали десь шось по районам творити. Дуже змінився рух в місті, дуже багато випадків документування 130 статей, це вживання алкогольних напоїв, і збільшилось ДТП з потерпілими.

Відтоді минув місяць. Весь цей час на дорогах області були спецпризначенці з ДАІ, бійці батальйонів Миротворець і Миколаїв, які намагалися вирівняти ситуацію. Кажуть, що їм це вдалося. Адже те, що відбувається на шляхах зараз, і що було одразу після розформування обласної ДАІ - це небо й земля. Хоча й додають, що ситуація з п'яними за кермом залишається жахливою. Останнє твердження стає очевидним вже під час чергового рейду. Не минає години, як інспектор Ігор Лунга зупиняє підозрілу машину. Спілкування з водієм малопродуктивне, адже співрозмовник інспектора ледь вимовляє слова і явно нетвердо стоїть на ногах. Драгер Алкотест підтверджує - водій випив чимало. Хоча сам він заперечує це категорично й запевняє - тверезий як скло.

- 2,67 показує, а потрібно до 0,20.

- Немножко пахнет от вас алкоголем.

- Та не может быть.

- Не, серьезно пахнет.

- Не могу вам ничего сказать.

Якщо цей водій не зізнається, що пив, то в дорожно-транспортній пригоді, яка відбулась у наступну годину, ще один охочий керувати напідпитку не заперечує, що випив удосталь. Скільки - сказати соромиться.

- Спиртное употребляли сегодня?

- Да.

- Много выпили?

- Много.

- Пол литра? Литр? Водку?

- Я вам чесно скажу - много.

Керуючи ВАЗ 2110, водій зіткнувся з автомобілем GEELY MK, в якому було троє пасажирів, серед котрих маленька дитина. Лише дивом вижили всі.

Дмитро, водій Geely:

- Подходим, открываем дверку, а там сидит человек - полный неадекват. Ну, он просто пьяный был. Он был один в машине.

- Что он говорит вам?

- Что он охраняет машину и что он не был водителем.

Він не має водійського посвідчення та відмовляється від проходження експертизи. І називає себе невинуватим та заявляє, що він навіть не водій. Справжній винуватець ДТП нібито втік з машини. Проте свідки стверджують зовсім інше, і правоохоронці складають адміністративний протокол.

- Ваше водительское удостоверение?

- А я тут причем к водительскому удостоверению.

- Это уже будете - причем - обьяснять в суде.

Давати лад на дорогах відрядженим з інших областей працівникам ДАІ допомагають бійці спецбатальйонів Миротворець та Миколаїв. У них своя спеціалізація.

Віктор Дівульський, боєць батальйону спеціального призначення Миколаїв:

- Охорона громадського порядку. Забезпечуєм охорону і порядок. В зоні АТО були вже 5 командіровок. Були, знаємо, бачили. Пройшли бойове хрещення.

- Запрещенные есть предметы?

- Нет, нет.

Сергій Галай, старший інспектор спеціального загону ДАІ:

- Оружие проверяем, чтоб не перевозились наркотики, запрещенные предметы, ввиду того, что мы приехали сюда. Это связано с профилатикой прежде всего, чтобы водители немного остепенилися.

Зброї не знайшли, та лише за один день рейду правоохоронці зупинили 19 водіїв, які керували машинами нетверезими. Чому так багато і чому з часу розформування обласної ДАІ ця цифра стрімко виросла вдвічі? У спецпризначенців своя логіка. Кажуть, і дійсно п'яних побільшало. Але лише через те, що раніше на них ніхто не звертав уваги або ж вони просто відкуповувалися від міліції.