Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 серпня 2015, 21:22 Суспільство
До штабу одеської Самооборони кинули бомбу
До штабу одеської Самооборони кинули бомбу

Новина з Одеси. У курортному місті в ніч проти понеділка пролунав черговий - вже 40-й - вибух! Просто перед камерами спостереження двоє невідомих кинули у двір громадської організації "Самооборона Одеси" вибухівку. За мить - здетонувало. У будівлі вибиті шибки та частково пошкоджені ворота. Лише дивом ніхто не постраждав. Правоохоронці шукають підривників і вже розпочали кримінальне провадження. Чи вбачає міліція в нічному вибуху терористичний акт? Свою версію вже мають і активісти.

На годиннику 10 хвилин по третій. Двоє невідомих на моторолері під'їжджають до офісу одеської самооборони. Один з чоловіків кидає величезного пакунка через паркан, вибухає вже за мить. Ще секунда - і підривники зникають у темряві. У приміщенні охорони вибиті шибки, пошкоджена машина, понівечені ворота. У цей момент в офісі чергували з десяток активістів. Надворі був лише Сергій. Каже - це диво, що вижив, адже лише за хвилину до вибуху відійшов якнайдалі від воріт.

Сергій Дробот, свідок:

- Мы всегда дежурим или вот здесь, сидим вместе, или вот в этой будке охранной, но вчера я отошел дальше в этот момент, и кроме меня еще никого не было. Я сидел возле входа в штаб, увидел, как через ворота перелетает какой-то пакет, и при касании с асфальтом он взрывается.

До ранку на місці вибуху правоохоронці збирали залишки пекельної машинки. І вже розповіли - пристрій саморобний, був начинений шурупами, саморізами та гайками.

Алла Марченко, речниця керівника міліції Одеської області:

- Было приведено на месте самодельное взрывное устройство эквивалетном около 200 грамм в тротиловом эквиваленте. В результате взрыва были повреждены окна, а также входные ворота в одну из общественных организаций Одессы.

Ушкодження незначні, ніхто не постраждав. Тож правоохоронці визначили: нічна подія - не терористичний акт.

Алла Марченко, речниця керівника міліції Одеської області:

- Квалификация данного правонарушения по ч.2 ст.194 Уголовного Кодекса Украины - "умышленное повреждение имущества", что влечет за собой наказание - лишение свободы от 3 до 15 лет.

Не інакше як відчайдухами підривників називають і в "Самообороні". Мовляв, нападники - непрофесіонали. Їм забракло бодай елементарного відчуття власної безпеки.

Тодор Пановський, учасник Самооборони Майдану Одеси:

- Тому що брав, кидав із-за голови, і бомба, яка від дотику вибухає - це дуже ризиковано, той дріт вона могла зачепити взагалі, потім просто воно могло тряханутися і в руках взірватися. Тобто це люди, які просто скаженіють від злоби.

Нічний вибух самооборонівці вважають помстою з боку антимайданівців. Але правоохоронці припускають, що це результат вже внутрішніх розбірок у Самообороні. Останнім часом організацію покинула велика кількість активістів. Втім, що це було - внутрішні чи зовнішні розбірки - правоохоронці наразі не з'ясовують. Вони розслідують сам факт нічного вибуху та шукають підривників. За минулі сім місяців в Одесі сталося вже приблизно 40 вибухів. Лише 14 з них назвали терористичними актами, решту - навмисним пошкодженням майна. Усі випадки розслідує об'єднана міжвідомча комісія. Правоохоронці затримали десятки підозрюваних. Серед останніх гучних справ - арешт одесита, якого підозрюють у виготовленні 19 вибухівок. Експерти з'ясували - вони такі самі, як ті, що були використанні для терактів на залізниці навесні і влітку цього року. Вдома в терориста правоохоронці знайшли деталі для нових пекельних машинок. Їх планувала задіяти диверсійна група для підривів вже в Миколаївській області. 16 членів банди затримали, та насьогодні жодної справи щодо підривників до суду так і не потрапило.