Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2015, 21:49 Суспільство
Генпрокуратуру сьогодні мінували та штурмували
Генпрокуратуру сьогодні мінували та штурмували

Штурм, замінування та кадрові зміни - сьогодні в центрі подій була Гепрокуратура. Депутати вимагали відставки генерального прокурора Віктора Шокіна. Натомість від свого крісла добровільно відмовився його скандальний перший заступник Володимир Гузир. Як звільняли й призначали нових прокурорів та чим скінчився депутатський штурм.

Так сьогодні штурмували приміщення Генпрокуратури. Мітингарі репетують і кидаються на двері. Вимагають відставки генерального прокурора. Все відбувається під заливним дощем, який ллється і на протестувальників, і на журналістів, які не встигли зайти до будівлі. Об одинадцятій тут мав розпочатися брифінг. Утім, двері замкнули... зсередини. Згодом з'явилась інформація, що приміщення ГПУ замінували.

- Чекаємо вибухотехніків, і вони прийматимуть міри.

- Але ж там люди знаходяться?

- Я нічого не можу сказати, нас туди теж не впускають.

Людей, які були перед входом, одразу попросили піти геть. Натомість випускати тих, хто був усередині, почали лише через півгодини після того, як стало відомо про замінування.

- Заміноване приміщення?

- А як же.

- А чому люди знаходяться в приміщенні?

- Ця інформація не до нас, ми виконуємо наказ про допуск.

Вибухівки в генпрокуратурі таки не знайшли. Та поки її шукали, в нібито замінованій ГПУ, як нічого й не сталося, тривав брифінг. Журналістам, які встигли потрапити в будівлю до початку мітингу, повідомили про гучне кадрове рішення. Генпрокурор Віктор Шокін прийняв відставку свого першого заступника Володимира Гузира. 

Володимир Гузир, колишній перший заступник генерального прокурора України:

- Перебуваючи у відпустці і маючи можливість відчувати особисто на собі цей політичний тиск на прокуратуру, я прийняв рішення вийти сьогодні з відпустки і зробив заяву генеральному прокурору про свою відставку. Тому, Вікторе Михайловичу, я вас прошу прийняти мою відставку і подякувати вам за цю високу довіру.

Володимир Гузир відомий тим, що порушив кримінальну справу проти іншого заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, який зараз чистить прокурорські лави, й зокрема організував обшук в будівлі Головного слідчого управління ГПУ. Тоді, як відомо, в кабінетах слідчих знайшли півмільйона доларів і діаманти. А ще Гузир нібито тиснув на прокурорів, які розслідували діяльність групи компаній БРСМ. За них взялися після маштабної пожежі на нафтобазі у Василькові.

Тепер замість Гузира першим заступником Генпрокурора буде Юрій Севрук. Раніше він був керівником головного управління нагляду кримінальних проваджень Генеральної прокуратури. Разом з тим генпрокурор анонсував нові арешти. Зокрема, низки депутатів, які входили раніше до фракції Партії регіонів.

Віктор Шокін, генеральний прокурор України:

- На сьогодні готується подання до Верховної Ради України про позбавлення їх недоторканності та на арешт. Сесія відкривається у вересні, в зв'язку з цим не буде до цього часу подання. 

Не забули в ГПУ і про чи не найвідоміше своє розслідування. Повідомили - вже розпочали процес заочного засудження Віктора Януковича та його п'ятьох спільників.