Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 липня 2015, 23:46 Суспільство
Пенсія та комуналка - речі несумисні
Пенсія та комуналка - речі несумисні

Квартплата розміром майже з пенсію! Тризначні цифри тільки за гарячу воду шокували 79-річну самотню киянку. Людмила Антонівна звернулася до кореспондентів Свідка, щоб допомогли з'ясувати - звідки такі суми.

Сплатити комуналку й одразу померти голодною смертю - страшну перспективу зрозуміла киянка Людмила Антонівна, коли побачила чергові рахунки.

- Взяла платежки, глянула, и вы знаете - у меня прямо потемнело в глазах.

Тризначні цифри у квитанції шокували пенсіонерку. Справно платити за комунальні послуги вона звикла ще з радянських часів. Та що робити тепер? Цифри - захмарні. Півтисячі гривень! І це навіть без газу, електроенергії, телебачення й телефона. А субсидій немає.

Людмила Гаврютіна, мешканка м. Києва:

- Общая сумма получается около 500 грн, плюс лекарства 600-700 грн, вот что мне остается на жизнь.

Найбільший пункт у свіжій квитанції - 213 гривень. Це за шість кубів гарячої води або ж шість тисяч літрів. Це приблизно 24 ванни! Нагадуємо - тільки гарячої води! Як таке можливо? Людмила Антонівна запевняє - стільки не використовує. Адже ледь ходить, через хворий хребет і проблеми з ногами.  

- Я даже душем редко пользуюсь, залезь в ванну у меня проблема, пока одну ногу сюда, держаться надо, вылазить тоже надо, очень тяжело.

Бабуся не має в квартирі лічильника. Гарячу воду їй рахують за загальним будинковим, показники з якого розділяють на всіх мешканців, хто не обжився лічильником. Але ось що дивно - протягом кількох останніх місяців у жінки у квитанції один й той показник - це все ті ж шість кубів. А ось цікава інформація, яку ми знайшли в Інтернеті. Якщо у вас немає лічильника, норма в місяць на одну людину - 1,6 куба! Звідки така шалена переплата, та ще влітку? Йдемо з'ясовувати в ЖЕК. Хоч би як було тяжко, але Людмила Антонівна, погодилася піти з нами. У директора саме приймальні години. Та він - не на місці! 

- В 3:15 сказали, щоб він був у Сагайдака на прийомі, вибачайте.

79-річна Людмила Антонівна, яка ледь дихає від того, що піднялася на другий поверх, розгублена. У кого просити роз'яснень? Аж тут секретарка видзвонює нам директора ЖЕКу. Він виправдовується.

- Поверьте мне - мне не все равно, я бабушек уважаю, стараюсь помочь, я не гуляю, не отсуствую.

Але питання про тарифи, каже - не до нього. Послухайте версію директора про його функції в ЖЕКу.

- Ми занімаємся только прибиранням придомової території.

Завідувач установи лукавить - каже адвокат Олександр Калюжний. Комунальники в курсі всіх цифр. Адже вони знімають показники з будинкових лічильників. І процес цей публічний.

Олександр Калюжний, адвокат:

- Постановление Кабмина, 14-м пунктом предусмотрено, что если житель не имеет счетчика, житель конкретной квартиры, он раз в месяц вместе с представителем организации, которая предоставляет услугу, приходят в место, где стоит домовой счетчик, и они снимает показатели.

Як приєднатися до комунальників, якщо навіть директора в години прийняття громадян не застанеш на місці. Та й чому має ходити й перевіряти їх хвора пенсіонерка? Порада юристів тут одна - встановити персональний лічильник. Без нього надалі приходитимуть захмарні цифри у платіжках. А поки Людмилу Антонівну намагалися заспокоїти бухгалтери з ЖЕКу - ймовірно, з наступного місяця бабусі нараховуватимуть субсидію. 

- Пройде субсидія за 3 місяці, травень, червень, липень.

Поки їх не було, бо після підвищення тарифів наново рахували отримувачів державної допомоги.

Віталій Мущинін, заступник міністра соціальної політики України:

- Зараз іде процес автоматичного нарахунку субсидій, я говорю - 1 млн у нас нових, і ще 700 тисяч тих, на кого проводиться перерахунок, в тому випадку може бути затримки, бо автоматичний перерахунок, він взагалі без звернень.

Людмила Антонівна і всі, хто має пенсію 1750 гривень, може розраховувати на субсидію в розмірі 12 відсотків. Комуналка тоді, за підрахунками чиновників, становитиме приблизно 200 гривень. Це вже відчутно легше для пенсійного гаманця. Утім, чи буде й справді так - побачимо у платіжках в наступному місяці. Нашій глядачці Людмилі Антоновні заступник Міністра соцполітики Віталій Мущинін пообіцяв допомогти особисто.