Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2015, 11:25 Суспільство
Справа Брейвіка: чи відповідає покарання злочину?
Справа Брейвіка: чи відповідає покарання злочину?

Річниця одного з наймасштабніших терактів у Європі. Чотири роки тому норвежець Андерс Брейвік підірвав начинений вибухівкою мікроавтобус в урядовому кварталі Осло, потім розстріляв молодь у таборі на острові Утойя. Маніяк холоднокровно вбив 77 невинних. За законами країни, його засудили до максимального - 21-річного - ув'язнення. Але, за ґратами у Брейвіка - фактично як у трикімнатній квартирі, в камері є навіть спортзал. А сам кілер нещодавно ще й заочно став студентом ВИШу Осло. Про страшні спогади тих, хто вижив після зустрічі з Брейвіком, і комфортні будні жорстокого терориста.

Він убив майже 80 людей - більшість розстріляв у голову. До цього висадив у повітря в урядовому кварталі Осло мікроавтобуса, начиненого півтоною аміачної селітри. І сусіди й знайомі - жодна людина - не могли запідозрити, що Андерс Брейвік готує таке страшне, жорстоке й масове вбивство. За оманливою зовнішністю ховався справжній монстр, який і після суду не визнав вини за смерті десятків невинних людей. Лише усміхався й на запитання прокурорів казав, що це було не вбивство, а самозахист. Втім, родичі тих, кого вбив Андерс Брейвік - іншої думки.

Ренді Йохансен Перре, мати жертв теракту:

- Мені байдуже, що він відчуває, що думає про це і як називає те, що сталося. Те, що він зробив - непоправне! Я не знаю, як житиму далі і якого покарання заслуговує цей тиран. Моєму старшому синові було 25 років. Він убив його на острові Утойя. Молодшому синові - 14. Він вижив тоді.

Брейвіка визнали психічно-неврівноваженим, потім перевірили ще раз, і психіатри змінили  рішення. Душогуба засудили до 21 року за гратами. За законами Норвегії - максимальний термін. Але пробачити чи тим паче забути те, що він зробив, норвежцям, які пережили зустріч з терористом, не вдасться ніколи.

- Це було пекло, я чув постріли, вони не стихали, бачив, як умирають люди, діти, як падають закривавлені тіла, а він не припиняє стріляти. Розумів, що наступним можу бути я. Я живий випадково, просто куля не влучила. Встиг відплисти з острова, а хтось ні.

Він перевдягнувся в полісмена, взяв зброю й пішов на злочин. Здетонував автобус, а потім розстріляв дітей у молодіжному таборі. Спеціальні кулі, які розриваються в тілах на шматки, придбав свідомо. У крамниці сказав - буде полювати на оленів. Більшість із жертв Брейвіка гадки не мали, що таке ідеологія і чому вбивця через так званий мультикультуралізм - щоб помститися владі - зважився на кривавий злочин.  Їх було 77, і майже всім не виповнилося і 20 років. Підлітки - хлопчики й дівчатка - назавжди в пам'яті рідних, їх досі оплакують. А вцілілі норвежці кажуть - не дай Боже, щоб така трагедія повторилася. 

- Люди дуже солідарні з Норвегією, наш народ пережив жахливий теракт, але кров пролилася не просто в конкретному місті, не в нас, це глобальна проблема всього людства, коли якась людина так безкарно - через якісь свої переконання - просто страчує інших.

Норвегія називає терористичний акт найкривавішим з часів Другої світової війни. Втім, вбивцю, руки якого заплямовані кров'ю майже 80 жертв, утримують у трикімнатній камері - зі спортзалом, кабінетом і спальнею. Вряд-годи він пише листи журналістам, скаржиться на, цитую: "тваринні умови утримання". Холоднокровний маніяк досі не боїться нічого й нікого. Нещодавно кілер навіть заочно став студентом університету Осло, щоб вивчати політологію. Родичі розстріляних ним жертв кажуть: де гарантія, що більше ніхто на кшталт Брейвіка - з такою ж оманливою зовнішністю - знову не перевдягнеться в полісмена чи охоронця і не скоїть ще страшнішої атаки? Щоб потім оселитися у трикімнатній комфортній камері тюрми.