Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 липня 2015, 23:12 Суспільство
Чи новий закон розв'яже руки поліції у боротьбі з порушниками порядку?
Чи новий закон розв'яже руки поліції у боротьбі з порушниками порядку?

У Києві чоловік розмахував перед полісменом зброєю, та правоохоронці так і не наважилися відкрити вогонь аби затримати нахабу. Чому в США закон захищає правоохоронців, а в Україні правоохоронці навіть бояться витягти пістолет з кобури? Чи зміниться ситуація після підписання Президентом закону Про поліцію?

Це відео стало хітом інтернету. На ньому агресивно налаштований чоловік відверто хамить новій патрульній поліції. Він сидить за кермом дорогого джипа і схоже, що нетверезий. Йому роблять зауваження і, ось як він відповідає:

- Подходи сюда, чмо, б..., ты.

- Как вы разговариваете? Что вы кричите, мужчина? Добрый день!

Патрульні просять нахабу показати документи, аж раптом він витяг... пістолет!

- Ваши предъявите пожалуйста.

- Пожалуйста! (дістає пістолет і перезаряджає.)

- Ты что, ты что! Мужчина, убрали пистолет! Немедленно! Пистолет убрали!

- А чего?

- Убрали пистолет!

- Ну давайте, стреляйте! Вы же герои. Герои.

Він відверто провокував полісменів, показував якесь незрозуміле посвідчення та погрожував зброєю. Але правоохоронці тільки продовжували вмовляти.

Олександр Храпач, кореспонодент:

- Конфлікт озброєного чоловіка та полісменів стався саме тут. Як бачимо, місце доволі людне: поруч супермаркет, метро, зупинки громадського транспорту. Тож невідомо, скільки було б постраждалих, аби бешкетник почав стріляти.

Поліцейські викликали підмогу, дочекалися, доки вона прибула, й тільки тоді агресор здався. Далі його ввічливо довезли до райвідділку. Пройти тест на алкоголь він відмовився.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції в м. Києві:

- Відкрили кримінальне провадження за статтею 345 ККУ - це погроза працівнику правоохоронного органу.

А ось так діють американські поліцейські. За найменшої підозри - витягають пістолета й відкривають вогонь. Полісмени вивели цього хулігана з бару. Але надворі він несподівано вихопив пістолет. Долі секунди - і поліцейські без роздумів відкривають вогонь на поразку.

А ось - траса в американському штаті Техасі. Місцевий полісмен зупинив авто і попросив порушника спокійно чекати за кермом. Але водій не послухався і пішов на патрульного. Подивіться, чим це для нього скінчилося.

Американські полісмени діють так рішуче, бо їх захищає закон. Їхні ж українські колеги поки користуються старими нормами для міліції. Ці норми критикує адвокат Григорій Лопатін: він багато разів захищав у суді міліціонерів, яким довелося стріляти на службі. Його досвід показує, що працівники міліції взагалі бояться зайвий раз застосовувати зброю. Адже добре знають - за кожен постріл, навіть той, який урятував чиєсь життя, на них чекають тижні тяганини.

Григорій Лопатін, правознавець:

- В подальшому треба буде відписуватись з тих обставин, з приводу законності застосування даної вогнепальної зброї, працівникам прокуратури. Тому що у подальшому вони будуть вимушені надавати письмові пояснення, відволікатися від своєї основної роботи і проводити перевірку з приводу законності застосування кожного разу у кожному конкретному випадку.

Юрист нагадує приказку американських поліцейських: краще хай тебе судитимуть 12-ро, ніж 6-ро нестимуть твою труну. Адвокат сподівається, що українських правоохоронців краще захищатиме новий закон про поліцію. Документ уже ухвалила Верховна Рада і тепер він чекає на підпис Президента.