Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 липня 2015, 23:45 Суспільство
Гірка річниця - світ пам'ятає жертви Боїнгу
Гірка річниця - світ пам'ятає жертви Боїнгу

Річниця страшної авіакатастрофи. Влітку торік світові ЗМІ вибухнули новиною - 17 липня в небі над Україною збили пасажирський Боїнг малайзійських авіаліній. Трагедія стала нечуваним ударом для Європи й світу. Загинули майже триста людей, громадяни 10 країн. З-поміж них - науковці, які ось-ось могли винайти вакцину проти СНІДу, цілі родини з дітьми, кільком з яких не виповнилося і трьох років, молодята, котрі їхали в першу спільну відпустку. Минув рік після тих жахливих подій, а сім'ї, що втратили синів, доньок, братів і коханих, досі не змирилися з болем.

Емма Белл - одна з тих, чиє серце зупинилося минулого літа. Вона померла зовсім молодою. Працювала волонтеркою, мандрувала світом, вчила дітей у школі. Її батько прокидається майже щоночі, коли Емма приходить у снах.

Пітер Белл, батько загиблої:

- Мені прикро й боляче, що ніколи моя Емма не подарує мені онука чи онучку. Що я не зможу потримати малюка на колінах. Це така страшна батьківська дилема. Я почуваюся винним, але вдіяти нічого не можу.

Роджер і Джил Гард поверталися з Європи. Син мав зустріти їх в аеропорту. Батьки дивляться на нього тепер тільки з фото.

Пол Гард, син загиблих:

- Життя урвалося, я стільки не встиг їм сказати.

Родина Маслін з Австралії не дочекалася в аеропорту одразу трьох своїх дітлахів. 12-річний Мо, на два роки молодша Еві та 8-річний Отіс поверталися з канікул разом з дідусем. Фотографії завжди усміхнених синів і доньки не прибирають з кімнати. Батьки кажуть: їхні янголята могли ще так багато встигнути, досягти. Але назавжди пішли на небо.

Рін Норріс, мати загиблих:

- Коли гинуть твої діти… хочеться обійняти їх, кричати. Але дотягтися і щось зробити не можеш.

На борту їх було 298. Шуба Джей з чоловіком везла однорічну донечку показати дідусеві та бабусі. Познайомити їх з онучкою вперше в житті. Роберт Ейлі повертався з тривалого відрядження, вдома на нього чекали дружина і двоє синочків. Картлейн Кютцер вивчала хімію, їй пророкували велике майбутнє, Тесса ван дер Санде - працювала в Amnesty International, разом з батьками й братом вона летіла в Індонезію на відпочинок, Пім де Куєр та Джозеф Ланж - одні з сотні вчених, які прямували в Мельбурн на конференцію зі СНІДу. Колеги кажуть, медики наблизилися до відкриття вакцини проти страшної хвороби. Але людство так і не дізналося секретів розробок. Вони згоріли разом з жертвами катастрофи Боїнга.

Квіти й іграшки на місці страшних подій. Це селище Грабове в Донецькій області. Саме тут рік тому впав літак Малайзійських авіаліній. Мешканці досі не сплять ночами й не можуть забути того жаху. Громадяни 10 країн - Нідерландів, Майлайзії, Бельгії, Канади, Індонезії, Німеччини, Австралії, Філіпін та Нової Зеландії - загинули перед їхніми очима.

Володимир Бережний, Грабівський сільський голова:

- Ужасная картина. Мы, поднявшись туда, увидели, что там усеяно трупами и фрагментами тел, и руки, и ноги. Страшная картина была.

У справі про катастрофу досі багато запитань без відповідей. Але родичі загиблих точно знають: повернути втрачених синів, доньок, батьків і матерів, коханих їм не зможе ніхто.