Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 липня 2015, 00:15 Суспільство
Події в Мукачевому - день третій
Події в Мукачевому - день третій

13 поранених і двоє вбитих. Вся Україна стежить за надзвичайними подіями на Закарпатті, де бійці Правого сектору влаштували перестрілку з міліцією. Кривава драма розігралася в суботу. Добре екіпіровані бійці приїхали до спортклубу в Мукачеві, влаштували там стрілянину, а потім атакували правоохоронців. Нині медики рятують поранених, серед яких звичайні перехожі, міліціонери та самі стрільці. Основна ж частина бійців відступила в ліс. Щоб відірватися від переслідування, вони брали заручником 10-річного хлопчика. Як він пережив зустріч з озброєними людьми?

Євген Соломін, кореспондент:

- Блок-пости на вїзді та виїзді з міста, озброєні військові та БТР. Така сьогодні реальність в Закарпатті. На блок-постах військові зупиняють авто та перевіряють документи.

Заходи безпеки посилили не тільки через стрілянину в центрі Мукачева в суботу, а й через сьогоднішні події. Бійці Правого сектору, які відступають з міста, взяли заручником 10-річного хлопчика, що грався обабіч села. До нього підійшли двоє чоловіків і запропонували шоколадку. Дитина потягнулася, але неподалік саме зявилися міліціонери. Незнайомці вхопили малого за горло, скрутили й потягли в ліс.

Віктор, заручник:

- Ми йшли лісом-лісом-лісом. Там біля зірки він мене відпустив. Ноги мені прив'язали. Той вийшов. Далі сяк втікли. А я став ноги собі розв'язувати.

Нині маленький Вітя в безпеці й почувається нормально. Відірвавшись від переслідування, викрадачі його відпустили. Натомість у самому Мукачеві неспокійно. В місті тільки й розмов, що про криваву суботу. Тут таке вперше: в самому центрі, коло місцевого стадіону, була справжня бійня. За словами очевидців, озброєні й добре екіпіровані члени Правого сектору прибули на територію спорткомплексу, що належить народному депутату Михайлові Ланьо. Стрілянина нібито почалася з конфлікту між бійцями та озброєною охороною депутата. На відео добре видно, як бійці вантажать у свій джип тіло якогось чоловіка. 

На місце прибула міліція, але бійці відігнали правоохоронців пострілами вгору, кинули димову гранату і втекли. На трасі Київ-Чоп, неподалік від заправки, міліціонери влаштували блок-пост з автомобілів. Але Правий сектор їх атакував. В хід пішло важке озброєння - великокаліберний кулемет і гранатомети. З'явилися перші поранені та перший вбитий. Ним виявився, за попередніми даними, гранатометник Правого сектору.

Міліція перекрила міжнародну трасу Київ-Чоп. Представники Правого сектору відступили в гори. Тим часом до лікарні надходять перші поранені та вбиті. Двоє з них - у реанімації. Один - стабільно тяжкий, у нього з голови вилучили кулю. Поки що до тями не приходив і тримається на апараті штучного дихання. Щодо нього - жодних прогнозів лікарі не дають. В інших поранених ситуація краща. Деяких уже навіть виписали.

Юрій Головчак, головний лікар Мукачівської районної лікарні:

- Через нас звернень пройшло 13 осіб. 11 у суботу та двоє у неділю - це Правий сектор, і один труп.

Серед хворих є й ті, хто стріляв, і ті, в кого стріляли. Тож медики хочуть відправити по різних лікарнях поранених міліціонерів і бійців Правого сектору. Щоб у лікарні не виник новий конфлікт.

Юрій Головчак, головний лікар Мукачівської районної лікарні:

- У нас зходились 4 бійці-спецпризначенці і один міліціонер, були родичі, ми порадились і відправили їх в обласну лікарню. Ми враховували ситуацію конфлікту. Унеможливили їх пересікання.

Тим часом мешканці Мукачева вже кілька днів напружені. Пані Валентина того дня була в центрі подій. Вона саме відвідувала басейн, розташований навпроти місця перестрілки. Жінка згадує, що мало не померла від страху, як почула перші постріли.

Валентина, свідок:  

- Подъехала крутая машина, а там 20 человек с автоматами, и начали стрелять по машине. Стреляли друг в друга. Знали, в кого стрелять.

Містом гуляють одразу кілька версій кривавої бійні. Найпоширеніша - про перерозподіл кримінального бізнесу. 

Віктор Пащенко, директор Закарпатського інституту політичних досліджень:

- Це не йде боротьба за верховенство права. Це звичайний: хто на районі головний. Але район не маленький, а стратегічно важливий для України. Це може бути романтичне перебільшення, що от Правий сектор наводить порядок, але це ніякий не порядок, а звичайне хуліганська, а може й гірше - бандитська розбірка.

Суть конфлікту у Мукачеві - перерозподіл потоків контрабанди. Про це заявив Президент України на засіданні Ради нацбезпеки та оборони.

Петро Порошенко, Президент України:

- Обидві сторони, які мали конфлікт у Мукачеві, є чорними, і сутність конфлікту насправді дуже проста, сьогодні це розслідували - це розподіл потоків контрабанди, яка має фінансувати або кримінальні структури, або ж терористів, не можна допустити ні першого, ні другого!

Петро Порошенко також повідомив, що за результатами розслідування стрілянини у Мукачеві доручив ухвалити кадрові рішення. Спочатку справою займалися місцеві правоохоронці, проте згодом усі матеріали передали до головного слідчого управління Генеральної прокуратури. Там вже розпочали кримінальне провадження за статтею "створення злочинної організації та теракт". Ймовірно, додасться і стаття "утримання заручника". За вітчизняним законодавством покарання за усі ці злочини - від 8 до 15 років ув'язення. Та спочатку потрібно упіймати озброєних представників Правого сектору. Міліція відтіснили їх з міста, проте вони сховалися у горах. Знайти їх там буде вкрай тяжко.