Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 липня 2015, 21:42 Суспільство
Страйк метрополітену паралізував Лондон
Страйк метрополітену паралізував Лондон

Ціни на проїзд у таксі зросли вдесятеро, автобуси переповнені як консервні банки, метро зачинене, а 8-мільйонне місто скували затори. Через страйк працівників підземки відучора паралізований Лондон. Люди спізнюються на роботу, змушені прокидатися вдосвіта, щоб дістатися з одного кінця міста в інший. Страйкарі вимагають збільшення зарплат, але, як свідчить статистика - заробляють і так забагато, тому акції можуть бути замовні.

Прокинутися о 4 ранку, стати в чергу на автобусній зупинці, або заплатити за таксі шалені гроші. Альтернативи для лондонців сьогодні не було. 270 станцій найстарішої у світі підземки, яка щодня перевозить не менше трьох мільйонів пасажирів, перестали працювати вмить.

На маршрути вивели додаткові автобуси, річкові трамваї. Але від заторів це не врятувало. До такого руху лондонці не звикли.

- Страйк руйнує моє життя!

- Це має припинитися, на вулицях забагато перехожих. Кошмар!

Люди розраховували на таксистів, але ті ще з 5-ї ранку збільшили тарифи вдесятеро! Ще вчора мінімальна поїздка коштувала 2,5 фунти. Аж раптом зросла до 14,5 фунтів в один бік! За кожну хвилину простоювання в тисняві таксисти змушували сплатити ще по 43 пенси. У перерахунку на наші гроші - з 70 гривень вартість поїздки збільшилася майже до півтисячі гривень, і по 15 гривень за кожні додаткові 60 секунд дороги.

- Домагатися свого треба не коштом інших! Сотні, тисячі, сотні тисяч людей сьогодні спізнювалися скрізь через них!

- Я скасував безліч зустрічей! Замість звичних 25 хвилин діставався на роботу півтори години.

Працівники лондонського метрополітену почали страйкувати і на добу заблокували рух через затримки зарплат та небажання працювати понаднормово. Втім, лондонці кажуть - вимоги безпідставні.

- Це нісенітниця, а не страйк, вони заробляють більше ніж медсестри, ніж пожежники, і вимагають ще.

Зарплата працівників лондонського метро дійсно найвища серед рейтингу соціальних працівників британської столиці - становить 4 тисячі фунтів на місяць. Це приблизно 135 тисяч гривень. Вони працюють 5 днів на тиждень, мають півтора місяця відпустки. Для порівняння, лікарі заробляють втричі менше, працюють понаднормово й відпочивають лише 23 дні. Мер Лондона Борис Джонсон каже: акція не спонтанна. Її могли організувати, а може навіть замовити члени Лейбористської партії.

Борис Джонсон, мер м. Лондона:

- Ця сила програла на виборах, вони мають вплив на профспілки й, гадаю, могли спровокувати такі страйки.

Офіційного підтвердження чуток немає. Втім, працівники підземки кажуть - і далі продовжуватимуть такими методами домагатися свого. З вересня їх планують перевести на цілодобовий режим роботи. Працювати без вихідних і понаднормово, кажуть, згодяться лише в разі консенсусу.