Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 червня 2015, 22:40 Суспільство
Епідемія суїцидів у Запоріжжі
Епідемія суїцидів у Запоріжжі

Хвиля самогубств на Запоріжжі - з початку місяця вже 7 випадків. Суїцидники стріляються, стрибають з багатоповерхівок і мостів. Які причини штовхають людину до відчайдушних дій, та чи можна їй чимось зарадити?

"У Запорізькій області застрелився 73-річний чоловік", "Дівчина кинулася з моста на високовольтні дроти", "Пенсіонер викинувся з вікна" - такимим повідомленнями рясніє стрічка новин на Запоріжжі. Це нагадує справжню епідемію.

- Вона летіла і тута впала, всьо. Отам голова була її…

Сергій Вендін, кореспондент:

- Запоріжжя, вулиця Лахтинська, з 7-го поверху цієї багатоповерхівки викинулася 74-річна містянка. Жінка розбила голову об зливну канаву. На цьому місці була калюжа крові, яку вранці піском присипала двірничка.

Сусіди кажуть - до відчайдушних дій пенсіонерку довів її син.

Тетяна Федорівна, свідок:

- Ну, вона всігда плакала, жалілася, що її син не пускає на вулицю. Каже: не йди, а то тебе в психіатрію заберуть. Вона не стала виходити. Мабуть вже із місяць вона не виходила на вулицю. І дуже плакала, що і толкав, і бив. Вона тут лежала, а він не подойшов даже до матері.

Неподалік місця цієї пригоди розташована 12-поверхівка, яка має сумнівну славу в місцевих мешканців.

- Поднимаются на 12 этаж и бросаются. Я тут 40 лет живу, разов 6, а то может и 7.

Сергій Вендін, кореспондент:

- Міст Преображенського - одне з найпопулярніших місць серед суїцидантів у Запоріжжі. Лише за останній тиждень звідси крок у небуття зробили 2 людини. Владнати життєву кризу у такій спосіб вирішили 29-ти та 60-річний чоловіки.

Що змушує людей заподіювати собі смерть? На це запитання дають відповідь психологи. 

Ольга Говоруха, психолог:

- Я думаю, что это комплекс причин. Этот комплекс причин связан как со средовыми факторами - я имею ввиду - с поддержкой, с окружением, с связью, насколько у человека есть очень много социальных связей. Плюс еще собственные личностные характеристики: стойкость, сила воли, возможность опираться.

Розпізнати ймовірного самогубцю можна - запевняють психологи. Зазвичай він усамітнюється, звужує або зовсім розриває зв'язки з довколишніми. За таких умов людину потрібно терміново рятувати.

Ольга Говоруха, психолог:

- И даже если человек отмахивается… Есть такое выражение, и оно мне очень нравится: оставьте меня в покое, но не обрекайте на одиночество. Просто дать возможность быть рядом. Это не обязательно: расскажи, это не обязательно приставания, это просто быть рядом и демонстрировать свою готовность поддерживать этого человека. И находиться даже в молчании, в поддерживающем молчании.

Психологи наполягають: кожна проблема має розв'язання. Головне - мати сили, щоб знайти цей вихід.

- Можно пережить любое "как", если ты знаешь "зачем".