Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 травня 2015, 22:27 Суспільство
У Вінниці ДАІ проводить рейди по вихованню пішоходів
У Вінниці ДАІ проводить рейди по вихованню пішоходів

Обережно, пішоходи! На Вінниччині Державтоінспекція взялася навчати містян правилам дорожнього руху - аби ті перетинали дорогу там, де треба. Стати суворішими до перехожих міліціонерів змусила сумна статистика: кожна третя аварія в регіоні трапляється саме з вини пішоходів. Від початку року на Вінниччині в таких ДТП вже загинули 15  людей. Чи змусять страшні цифри громадян стати обережнішими?

Це - одне з найлюдніших місць у Вінниці. Центральний ринок. Лише за кількадесят метрів один від одного два регульованих пішохідних переходи. Проте ті, хто надто поспішає, на правила дорожнього руху не зважають. Перебігають навпростець, просто по-під капотами розлючених водіїв.

Олександр, водій:

- Люди идут, с пешехода, с тротуара повернул и идут, по телефону разговаривает там, в наушниках. Не обращая внимания, что идет транспорт. А транспорт - это ж он, как говорится, субьект повышенной опасности. У человека могут тормоза отказать. Вот, поворачивает, и я уже вижу, что он, и даже сигналю. И выхожу, человеку говорю: Посмотри! Ну ты ж идешь, это ж машина! Все ж может быть… Люди даже смотрят и там знаете, это самое…

Саме таких злісних порушників і взялися виховувати у Вінниці. Інспектори констатують: все - через сумну статистику, адже кожна третя аварія в регіоні трапляється з вини пішоходів. За таких обставин тільки від початку року на Вінниччині сталося 15 смертей. 

Година роботи - і міліціонери зловили з десяток злісних порушників. На тих, хто попереджень таки не затямив, склали кілька адмінпротоколів.

-  А ви не знаєте, що згідно правил дорожнього руху так переходити дорогу забороняється?
-  Знаю. Но я спішив…
-  Ну а скільки до пішохідного переходу від місця, де ви переходили?
-  Рулєтки у мене з собой нєт.
-  Я зрозумів. Метрів 60, правильно? Що, вам важко було пройти 60 метрів?

Тарас Сінкевич, інспектор ВДАІ м. Вінниці:

- І вік, скажем так, не молодий. І знає ці правила дорожнього руху, але навіть на зауваження працівників Державтоінспекції не реагує. І ми йому, скажем так, запропонували альтернативу - або його, проведем профілактичну роботу з ним, лекцію, покажем відео, або складем адміністративний протокол. Ну, з великими потугами, скажем, цей пішохід захотів подивитись відеофільм, де є наявні приклади дорожньо-транспортних пригод.

Проте до закликів бути пильними та дотримуватися правил дорожнього руху, здається, дослухалися лише одиниці. Всі виправдовувалися терміновими справами, які й змусили їх перебігати дорогу навпростець.

- Ви знаєте, що ви порушили, чи нє?
- Я знаю… Да.
- А як потрібно саме дорогу перетинати, згідно правил дорожнього руху?
- Знаю. Через пішохідний перехід.
- А де вони, далеко чи ні?
- Там дальше…
- А шо ви можете пояснити по даному факту?
- Ой, це такий случай… Я ніколи. Тіки там переходила. Але ми дуже спішимо, бо нам об'яснили, шо матір в больниці, і ми запізнюємся на автобус.

Аналогічні рейди в ДАІ організовують щомісяця, розраховуючи на сумління громадян. Проте додають: якби сума штрафу, передбачена законом за таке порушення, збільшилася принаймні утричі, люди б набагато частіше замислювалися над власними помилками.

Олексій Заверуха, інспектор УДАІ у Вінницькій області:

- На сьогоднішній день на пішоходів за порушення правил дорожнього руху складено 850 адміністративних протоколів. За що передбачено відповідальність у вигляді штрафу від 51 гривні до 85 грн.