Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2015, 13:02 Суспільство
У столиці забудовники масово перевищують поверховість споруд
У столиці забудовники масово перевищують поверховість споруд

Їм мало землі - вони забирають собі і повітря. Кілька поверхів зверху в історичній частині Києва для забудовників не проблема. Чергове будівельне ноу-хау для столиці -  завищення поверховості. Активісти нарахували мінімум 90 таких споруд, де проектанти без відома і всупереч усім нормам звели ще 2-3 поверхи.

Серце столиці -  Поділ. У його затишні і старомодні квартали геть не вписується ось цей велетень, якого активісти називають Монстром.

Юрій Храпай, адвокат:

- Там неможливо будувати вище чим 27 метрів, зараз цей об'єкт вже перевищує 55 метрів, тобто в 2 раза перевищення висотності...

А це ще одна забудова. Висотка в історичній частині міста на вулиці Гончара. Зведення споруди визнали незаконним і заборонили в суді. Та забудовник на це не зважив. Навіть більше - так захопився, що переборщив з висотністю.

Марина Соловйова, адвокат:

- Ця забудова не може перевищувати будинків, які впритул стоять, вони взагалі є також пам'ятками історії, культури, і вони руйнуються від того, що тут відбувається. Не може бути в цьому місці ганебної забудови, вона в 100 метрах від Софії Київської...

Зелений паркан по периметру, вивіска про замовника будівництва і знову кілька поверхів вище дозволеного. Хоча будівництво тут, у Десятинному провулку, взагалі незаконне, переконані активісти.

Юлія Нікітіна, громадський активіст:

- Возводят там здание, которое превысило уже всю мыслимую вообще высотность, плохо все там: и земля - нецелевое использование земли, и высотность абсолютно ненормлаьная, оно закрывает Андреевскую церковь с Пейзажной аллеи.

На це вже звернула увагу київська влада. Там наказали виконавцю робіт знести зайві поверхи. Але поки всі такі накази просто не виконують.

Олексій Резніков, секретар Київради:

- У них термін - 29 травня вони мають доповісти, яким ичном будуть приводити у відповдність, от чекаємо, подивимось. Якщо вони цього не зроблять, ми змушені будемо розірвати договір оренди землі. Це буде перша ластівка, я сподіваюсь, що правила тепер у місті Києві будуть змінюватись.

Нині роботи припинені. Щоправда, зайве зносити не поспішають.

- Кажуть, що в вас тут 2 поврехи незаконно збудовано? 

- Я не знаю, всі ці питання не до мне! 

- А зара будують щось чи ні?

- Ні, стройка закрита!

- Скліьки часу?

- Більше місяця.

Загалом в історичній частині столиці активісти нарахували 25 забудов, де зведено більше поверхів, аніж дозволено. А усього у місті їх майже сотня.

Про незаконні забудови вкотре нагадують Віталію Кличку мешканці столиці. Той каже - про проблему знає, але землю видавав не він.

Віталій Кличко, Київський міський голова:

- За останный рік жодних дозволів ми не надавали, все те, що зараз незаконно забудвано в місті Києві - це насправді в спадок. Ми вирішимо це питання. Я закликаю всіх - ми можемо і повинні вирішувати будь-які конфліктні ситуації виключно в правовій площині, запрошуємо, робимо комісії, приймаємо рішення.

Із забудовниками, які завищують поверховість своїх споруд, кажуть у мерії, боротимуться просто і жорстко. Запропонують - або демонтаж зайвого, або розірвання договору оренди.