Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 травня 2015, 23:39 Суспільство
Як уберегти себе та врятувати потопальника
Як уберегти себе та врятувати потопальника

Дев'ятеро людей потонуло від початку року на Київщині. Таку сумну статистику наводять надзвичайники. Незважаючи на холодну воду, розігріті алкоголем українці випробовують долю та лізуть до водойм.

Ця картина вже звична для рятувальників. Із води витягають тіло потопельника. Несамовиті крики матері на березі. Надзвичайники звітують: за п'ять місяців цього року вже загинуло дев'ятеро людей. Половина з них полізли до водойм п'яними. Українці не розраховують власних сил і пірнають у ще надто холодну воду.

- Увага, потерпілий у воді, рятувальна група - надати допомогу!

Сьогодні це лише практика за звичним сценарієм. Рятувальники вирушають до чоловіка, що кличе на допомогу. Від берега кількасот метрів, тож човен мчить. На постраждалого на березі чекають медики. Вони кажуть: від надання першої допомоги залежить, чи житиме людина.

Сергій Ступаков, фельдшер:

- Якщо у присутніх є мобільний телефон, то одразу викликають медиків, але при цьому, якщо в людині в області щитовідного храща відсутній пульс, то робимо штучне дихання.

Та перед цим обов'язково варто перевірити рота постраждалого, звільнити в разі потреби від водоростей і мулу. Ігор розповідає: часто люди ставлять за мету - переплисти річку або ж дістатися цілі на воді. Це і стає фатальною помилкою.

Ігор Романенко, керівник рятувально-водолазної служби:

- Люди не розраховують своїх сил, пливуть на острів, хочуть іноді стати на тверду поверхню, але ковтають водичку, починають панікувати й тонути!

Анатолій порсається в моторі свого човна. За кілька хвилин має намір відпливати. Відкрив купальний сезон на Водохреще й каже: холодної води не боїться.

Анатолій, відпочивальник:

- По-перше, не пить, це перше правило, бути тверезим! Бо що? Бо не випливеш!

А от Світлана з Русланом до води поки зась. Лише засмагають і готують шашлик.

- Ще вода холодна, дуже холодно залазить, може бути судорога!

Не менше як двадцять градусів - такої температури повинна бути вода для комфортного плавання. Рятувальники радять поки не випробовувати долі. Також називають умови ідеального місця для відпочинку.

Юрій Чаплинський, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Ці місця обладнують рятувальними постами, і також є загальні вимоги, це: глибина води не повинна перевищувати 5-7 метрів, ширина смуги для купання берегу не більше 50 метрів, яка повинна бути позначена, а також течія води не повинна бути більше 5 метрів в секунду.