Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2015, 11:40 Суспільство
Рада готує закон проти "диригентів" замовних мітингів
Рада готує закон проти "диригентів" замовних мітингів

Сопрано, тенор, бас - вони можуть усе це і без музичної освіти. В Україну знову повертається мода на крикливі та сплачені мітинги. Перші в головних ролях студенти й пенсіонери, постояти за будь-що ідейне і кількасот гривень для них не морока. Але схоже, незабаром за таких мітингарів вызьмуться серйозно. В парламенті вже є законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за сплачені пікети.

Їхня робота - кричати вигадані гасла і чогось вимагати. Іноді навіть не важливо, чого саме.

- Ми проти забудови.

- Якої?

- Любої!

Мета виправдовує засоби, а головне - прагнення підзаробити. Такса залежить від виду роботи й місця стійбища. Найбільше котуються парламент, кабмін і адміністрація президента, а також забудови.

Ось біля парламенту чатують фінансові майданівці. Кажуть: стоять за ідею, але яку саме, можуть повідомити не всі.

Олександр, активіст:

- Мы здесь для того, чтоб показать власти, что мы не сдаемся, что мы не сдаемся, и власть должна принять наш законопроект.

Поруч - інший мітинг. Вони не хочуть закону про збільшення терміну адміністративного затримання людини до 24 годин. Але підтримують і створення якоїсь нової профспілки.

Денис, активіст:

- В нас давно була ініціатива, коли вперше з цим зіткнулись, вперше - коли пенсійну реформу приймали, і були проплачені мітинги - ініціатива зробити профспілку флагомахів.

Сплачені мітинги експерти пояснюють політичними війнами. Мовляв, найпростіший спосіб уплинути на громадськість або когось зробити ворогом - знайти людей для масовки.

Тарас Березовець, політтехнолог:

- Ці люди, їх називають майдан-арбайтери чи заробітчани, вони продовжують з'являтись і в Києві, і в багатьох регіонах. В основі лежить фінансовий чинник, і хто бере участь в цих заходах: часто підлітки, часто пенсіонери і люди без постійної роботи. Пояснювати людям, що це аморально, коли люди не мають іншого шляху заробляти, немає...

Поки таких протестів в Україні не заборонено. Але невдовзі кричати за гроші чи блокувати якусь забудову може стати криміналом, кажуть парламентарі.

Антон Геращенко, ініціатор законопроекту:

- У нас создался целый бизнес по организации проплаченых митингов, какие-то люди привозят чемотданы денег, раздают их, создана целая вертикаль, пирамида по набору людей. Я в своем законопроекте предлагаю наказывать не всех участников, а только лиц, которые умышлено организовывают проплаченые митинги или митинги, которые организовывают за счет давления на граждан - уволить их с работы.

Садовити організаторів сплачених мітингів хочуть на три роки, а за повторне порушення - вже на 5. Як упіймати ідейного надхненника, також знають.

Антон Геращенко, ініціатор законопроекту:

- Раздают деньги сотни граждан, кто-то из них чувствует, что это нарушения свободного права, заявляют в милицию, с разрешения суда на него вешается видеокамера, аудиозапись, и фиксируется процесс умысла на организацию проплаченного митинга.

Тепер лише потрібно чекати на ухвалення закону. А поки експерти радять українцям не довіряти пікетам, а ретельно розпитувати, читати й перевіряти інформацію, яку скандує куплений натовп.