Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2015, 23:13 Суспільство
Кривава сутичка біля скандальної забудови в столиці
Кривава сутичка біля скандальної забудови в столиці

Нове криваве бойовище на столичних Осокорках. Місцеві мешканці проти зведення торговельного центру біля метрополітену. На захист території стали чоловіки в одностроях і балаклавах. Коли активісти почали розгойдувати стовпи для огорожі, штурханина переросла в масову бійку. Але величезна кількість правоохоронців не поспішала затримувати агресивних молодиків.

Активісти на Осокорках анонсували загальні збори о 19 годині. Тож, окрім місцевих, біля огорожі навколо скандального будівництва з'являються люди в камуфляжі і балаклавах. Без жодних розпізнавальних знаків. Правоохоронцям до них байдуже. 

- Как насчет проверить их, что у них за пазухой? Вообще кто они такие? Пусть они представятся.

Згодом люди в камуфляжі відходять подалі від загорожі. Захищати забудову підходить міліція, та завадити знищенню все ж не можуть. Агресивні молодики один за одним валять щити. Металеві ж стовпи намагаються прибрати звичайні мешканці. Утім, поки сутичок нема. Кияни прибирають те, що лишилося від паркана.

- Ви охороняєте цю залізяку?

- Ні, я охороняю тут громадський порядок.

Та поступово молодики в балаклавах і камуфляжі повертають до загорожі. Спалахує бійка. Міліція не квапиться розбороняти сторони. Криваве бойовище відбувається просто перед очима очільника столичної міліції Олександра Терещука. Та цих людей чомусь не затримали. Згодом стало відомо: чоловіки, які ховали обличчя, представники приватної охоронної фірми, яких найняв забудовник. Натомість до райвідділку забрали кількох місцевих, що ламали паркана. На знак протесту мітингарі повністю перекрили автомобільний рух проспектом Бажана. Тож на дорозі утворилася величезна тиснява. Уже зранку столична міліція звітує про 15 травмованих правоохоронців і жодного слова про оцінку вчорашніх подій від керівництва київського МВС.

Юлія Мусташ, керівник відділу ГУ міліції Києва:

- Аби врегулювати громадський порядок, працівники міліції втрутилися у ситуацію, живим ланцюжком стали між двома конфліктуючими сторонами, безлад і сутички тривали до пізньої ночі. Було відкрите кримінальне провадження за статтею 296 кк України - це хуліганство. Санкції цієї статті передбачає покарання у вигляді сроком від 3 до 7 років.

Не було на місці масової сутички мера столиці Віталія Кличка. Хоча напередодні кияни запрошували його на Осокорки - захистити людей від невідомих у балаклавах. Він пообіцяв приїхати.

- Коли там сьогодні збори?

- Люди з 18 години.

- В балаклавах? Якщо прийдуть в балаклавах - я ці балаклави їм засуну в одне місце.

- Вот прийдіть сьогодні і поговоріть з громадою.

- Добре…

Та Кличко не з'явився, а зранку пообіцяв направити до Київради проект рішення, яким у забудовника заберуть цю скандальну ділянку. Там має бути сквер.

Віталій Кличко, Київський міський голова:

- Я буду подавати пропозицію скасування виділення цієї земельної ділянки, розірвання договору, і надання цій земельній цілянці статусу скверу. Дав завдання Зеленбуду привести в порядок територію, завезти чорнозем. Посадити траву. Дерева.

Ірина Винокурова, кореспондентка: 

- Зранку на місці сутичок тихо і спокійно. Немає ані паркану, ані навіть його залишків - все швидко прибрали комунальники. Новий поки ніхто встановлювати не збирається. Тож місцеві мешканці мають надію - їх протести таки не були марними.