Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2015, 11:00 Суспільство
Навчання з вибухотехніки на Київщині
Навчання з вибухотехніки на Київщині

Кілька потужних вибухів пролунало опівдні на Київщині. Здетонували чотири небезпечних пристрої, що їх залишили невідомі. За таким сценарієм правоохоронці знешкоджували знахідки та розповідали, що робити, якщо натрапиш на смертельного сюрприза.

Заміновано залізничний вокзал, торговельні центри, аеропорти, приміщення банків та станції підземки. На такі повідомлення правоохоронцям доводиться реаґувати майже щодня. За останній рік кількість таких дзвінків значно зросла, звітують у МВС. Проте, зі ста відсотків викликів - 85 виявляються хибними.

- Как у музыканта-скрипача, надо постоянно беречь!

Це Сергій про свої руки. Він працює експертом-вибухотехніком. Нині на ньому спеціальний захисний костюм. Від скалкових ран не захищені лише пальці. 

Сергій, експерт-вибухотехнік:

- То є пульт управління, що дає воздух, свет можно на шлеме включить. Подача воздуха, чтобы не запотевало стекло! Он ведь весит сорок килограмм, жарко!

За кілька хвилин експерт вирушить на завдання. За сценарієм треба знешкодити невідомий вибуховий пристрій, який може бути начинений будь-чим.

- Гвозди обрезанные, сложенные, гайки, болты, все, что режущее, колющее.

Сергієві колеги розповідають про захисні функції такого костюма.

- Він готовий витримати вибух гранати Ф1 на відстані півметра, якщо на колінах.

Останні маніпуляції, огляд знахідки. Вибухотехнік подає знак, що все готово до її знешкодження, та повертається в безпечне місце. Експерти показують і свого механічного колегу. Таких роботів на всю країну чотири. Вибухівку знищують потужним потоком води. Ось як це працює.

Дмитро, експерт-вибухотехнік:

- Сейчас наш робот направляет к месту нахождения взрывоопасного предмета  для того, чтобы взять его и без участия человека перенести в безопасное место для его уничтожения!

- Оператор, находясь в безопасном месте, при помощи трех камер, которые установлены на роботе, управляет дистанционно через вай-фай-сеть или проводную сеть, если вай-фай недоступен.

- Увага - підрив!

Та гордість Міністерства внутрішніх справ - Шрек. Цей панцерований автомобіль українського виробництва відомий на весь світ. Машина тільки повернулася із зони АТО.

- Власна броня на ній, товщиною 9-міліметрова, лобове скло, знаходиться внутрі, місце для управління маніпулятором.

Знешкодити - справа професіоналів, запевняють правоохоронці. Тому громадянам варто більше пильнувати та в разі виявлення вибухонебезпечних або ж підозрілих предметів - одразу звертатися до міліції.

Бронислав Теплицький, перший заступник керівника науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України:

- Не намагатися його зрушити з місця або ж перенести у інше місце, не намагатися його підняти, перевернути, краща порада - це відійти на безпечне місце та викликати правоохоронців.