Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 травня 2015, 23:19 Суспільство
У Вінниці водіїв вчать поважати машини "швидкої"
У Вінниці водіїв вчать поважати машини "швидкої"

Вінницьких водіїв ловлять "на живця". Державтоінспекція вкотре взялася наводити лад на дорогах міста, аби кермувальники надавали перевагу машинам швидкої, особливо якщо ті рухаються із увімкненим спецсигналом. До кардинальних заходів вдалися через скарги медпрацівників. Ті констатують - водії дедалі частіше ігнорують транспорт із включеними проблисковими маячками, через що лікарі не можуть вчасно доїхати на виклик. Іноді така дорожня непоступливість коштує людського життя.

Вони поспішають на допомогу, але чи встигнуть, не завжди залежить від них. Водій швидкої Юрій каже: вмикаючи спецсигнал абсолютно не певен, що його дорога буде без перешкод.

Юрій Кривцов, водій швидкої допомоги:

- Бувають невідкладні виклики, коли приходиться включати і маячок, і сирену - і часто буває, що водії або не звертають уваги, чи зайняті, чи в нього музика грає… Чи він по телефону з кимось розмовляє. Не чує, або просто ігнорують.

Така поведінка більшості учасників дорожнього руху образлива й для фельдшерки Алли. Жінка нарікає: у їхній роботі кожна зайва секунда на вагу золота. І пацієнтові може коштувати життя. Чому ж в водії не замислюються над очевидним - медик просто не розуміє.

Алла Пурицька, фельдшер швидкої допомоги:

- Приходиться їхати, і бригада не може приїхати вчасно, тому що на дорозі бувають перешкоди. За десять хвилин ми повинні прибути на виклик. Бувають екстренні визова, де кожна хвилина на вагу.

Допомагати медикам заходилися у Державтоінспекціі. Організували рейд із символічною назвою "Маячок".

Петро Веретельник, заступник керівника управління ДАІ у Вінницькій області:

- У зв'язку з тим, що було колективне звернення водіїв швидких допомог міста Вінниці до нас. В зв'язку з тим, що не надають переваги у русі водії автомобілів - нами була проведена спільна нарада з водіями, зустріч. Вислухали їхні зауваження до водіїв, також до під'їзних шляхів лікарень. І нами зарі вживаються заходи щодо покращення  роботи, щодо покращення доставки хворих до лікарень.

Порушників ловили на живця. Лише за першу годину полювання склали три протоколи. Водії на зауваження міліціонерів здебільшого реагували здивовано. Хтось не чув спецсигналу, а хтось не бачив маячка.

- Не слышал. Все. Че там? Бывает такое. Что не услышал. Не специально.

- Машини, які їхали за вами, вже встигли прийняти вправо. А ви?

- Пассат їхав за мною. Він мене почав обганяти. Я не зміг вправо уйти. Тому що я його міг ударити.

- В тот момент, когда я уже собирался перестроиться - я и увидел, что вы меня уже, как говорится…

- Швидку допомогу з включеним проблисковим маячком ви не бачили?

- Ну я видел, да.

- Чому ж ви її  не пропустили? Треба було зупинитися…

- Ну…

Інспектори зазначають: за ненадання безперешкодного проїзду автомобілям з увімкненими проблисковими маячками та сиреною передбачено штраф. Міліціонери сподіваються - відсутність нормальної реакції на машину швидкої, що мчить на допомогу, можна вилікувати відчутними грошовими втратами.

Ярослав Мартинюк, старший інспектор УДАІ в Вінницькій області:

- За це відповідальність передбачена статтею 122, частиною 3 адміністративного кодексу -  штрафи 510 - 680 гривень.