Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 травня 2015, 00:18 Суспільство
Столичний агрокомбінат під загрозою забудови
Столичний агрокомбінат під загрозою забудови

Замість редиски і картоплі - багатоповерхівки і розважальні заклади. Таке майбутнє загрожує кільком тисячам гектарів землі у столиці і під Києвом. Агрокомбінат Пуща-Водиця начебто хочуть приватизувати і потім забудувати. В цьому переконане керівництво, яке й року не пропрацювало, а профільне Міністерство вже хоче його замінити.

- Агрокомбинат Пуща-Водица был одним из лучших в начале 2000-х годов, 5-го года.

За якихось 10 років від аграрного гіганта Києва та області залишилося небагато. Теплиці вже непридатні до вирощування продукції, а саме підприємство стало збитковим.  

- С 2007 года мы практически каждый год 5-10 млн несем убытки в связи с тем, что эти теплицы - это 70 года, это 80 года постройки.

Торік для порятунку агрокомбінату призначили нове керівництво. Начебто вже почали нарощувати виробництво й наводити лад. 300 працівників роблять усе, що можуть.

Федір Судніцин, перший заступник керівника агрокомбінату Пуща-Водиця:

- Министерство сегодня пытаеться уволить руководителя предприятия. Курс взят на приватизацию, основной ценностью сегодня представляют не сами предприятия, а земли, которые особо интересны - это в Киеве, вокруг Киева.

Ціна питання - майже 3 тисячі гектарів землі. Кращого місця для нових житлових кварталів годі шукати.

Андрій Семидідько, керівник антирейдерського союзу підприємців України:

- Здесь задача стоит сместить руководство, поставить своего управляемого человека, исполняющий обязанности ни за что не отвечает, уголовной ответственности он не несет, дальнейшая схема - это отказ от земельного банка и передача земли застройщикам как в Киеве, так и в Киевской области.

Землі агрокомбінату Міністерство агрополітики роздавало вже не раз. Одним із найбільших скандалів стало розкрадання тисячі гектарів посадовцями часів Януковича. Колишній міліціонер Єгор Бодров першим викрив їхню схему і поплатився за це своєю свободою.

Єгор Бодров, екс-співробітник УБОЗ у Київській області:

- Схема была несложная - Госпредприятие по согласованию с МинАПК отказывается от использовния ряда земель, которые находились у них в постоянном пользовании. Под марку-лозунг: выдадим всем землю, всем своим, как говорилось для Пущи-Водицы - земля и была выдана всем своим, но только всем своим подставным лицам.

У Міністерстві агрополітики запевняють, що схеми часів Януковича не повторяться. Пояснюють - нині Пуща-Водиця не входить до переліку підприємств, які підлягають приватизації. Позапланові перевірки ж пояснюють скаргами трудового колективу.

Володимир Лапа, заступник міністра аграрної політики та продовольства України:

- Насправді є факт перевірки, є факт недостатнього бажання керівницва йти назустріч Мінстерству, і це саме по собі говорить, і кадрові рішення будуть прийматись виключно в інтересах держави і трудового колективу, який вимагав від нас звільнення керівництва. Те, що нам говорили працівники профспілкового комітету, це вражає, причому неприємно вражає...

В МінАПК розуміють - на такий ласий шмат багато охочих. Обіцяють стежити за землями підприємства і спробувати його відродити.

Володимир Лапа, заступник міністра аграрної політики та продовольства України:

- Це називається, я скажу що-небудь, а ти потім виправдовуйся. Очевидно, що об'єкт достатньо цікавий, ласий шматок, земля поблизу Києва, знаєте, всі ці інформаційні хвилі провокуються тими людьми, які й надалі хотіли б керувати цими активами.

Тим часом упритул до території агрокомбінату вже триває величезне будівництво. Зводять щось схоже на торговельний центр. Це, нібито, і є одна з ділянок, приватизованих за часів Януковича.