Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2015, 23:38 Суспільство
Кияни провели в останню путь загиблих міліціонерів
Кияни провели в останню путь загиблих міліціонерів

У Києві попрощалися з правоохоронцями, вбитими під час виконання службових обов'язків. У ніч проти 4-го травня вони переслідували озброєних грабіжників та самі стали жертвами. 36-річного Юрія Романенка та 37-річного Юрія Христенка розстріляли майже впритул. Ще троє їхніх колег опинилися в лікарні.

Море квітів та сотні людей. Чоловіки зі сльозами на очах. Так прощаються із загиблими правоохоронцями. В міліції пропрацювали по 15 років.

Олександр Матюша, співробітник ГУ міліції Києва:

- Ховатимуть милиционеров на родине, одного в Киевской, другой в Сумской области, пришли попрощаться бывшие милиционеры, коллеги, друзья, родственники, все, кто их знал.

У ніч проти четвертого травня міліційний патруль переслідував озброєних злочинців. Молодики пограбували АЗС, винесли звідти 823 гривні та підстрелили заправника. На вулиці Мілютенка правоохоронці наздогнали мікроавтобуса злочинців. Та, замість зупинитися, нападники з автоматів розстріляли міліційне авто. 36-річний Юрій Романенко загинув  на місці, а 37-річний Юрій Христенок помер на операційному столі.

Анатолій Куликов, колишній співробітник ГУ міліції м. Києва:

- Ці нелюди, ці скотиняки знищили батька трьох дітей, хто буде їх виховувати? Їх годувати? Рік прослужив у Косово, а на рідній землі його застрелили, Романенко Юрія. Христенко - водій, він киянин, теж Юра.

Ще троє правоохоронців нині в лікарні. Двоє у тяжкому стані. У них по кілька кульових поранень.

Тетяна, дружина постраждалого:

- Нам дуже тяжко, нам нічого лікарі не кажуть, який в нього стан, нас туди не пускають, кажуть, що тяжкий і просто ждать...

Олександр Ткаченко, керівник лікарні швидкої допомоги Києва:

- Стан хворих тяжккий, вони знаходяться в реанімації, але є пасивна динаміка, вони виведені із стану шоку, тому що коли поступали, питання стояло про життя і смерть. Обидва втратили майже всю кров, яка була в організмі.

Життю ще одного пораненого в ногу правоохоронця нічого не загрожує. Постраждалий працівник автозаправки Валерій також потроху одужує. Злочинці поцілили чоловікові в руку. Він єдиний, хто погодився поспілкуватися з журналістами. Каже, чому в нього стріляли, не розуміє й досі, бо опору нападникам не чинив. 

Валерій Міщенко, постраждалий:

- Я убирал территорию, поднимаю голову - двое ребят с автоматами, выстрел и все, потом я уже обращал внимание на мясо, а не на ребят. Я их увидел, я не испугался, я просто их хотел спросить, чего вы стреляли, из-за чего?

Одного злочинця - Вадима Пинуса, на прізвисько Морган - під час спецоперації вбили. Інших трьох нападників затримали. Уже відомо: підозрювані були бійцями добровольчих батальйонів. Один із них, мешканець Вінниці - 17 річний Андрій Романюк, герой телевізійних сюжетів. Уславився тим, що втік із дому в зону АТО. Інший - студент київської гімназії  Микола Монишенко. Третій - також вінничанин Євген Кошелюк.

Олександр Терещук, керівник ГУ міліції м.Києва:

- З приводу затриманих - слідство проводиться і встановлюється, хто, де і як. Ми не можемо на цю тему говорити.

Правоохоронці кажуть: затримані планували терористичний акт. У них вилучили арсенал зброї, зокрема і гранатомет.

Олександр Терещук, керівник ГУ міліції м.Києва:

- Ми зараз працюємо по кругу ширшому, хто міг це фінансувати, організувати,  виясняєм, звідки зброя.

Тим часом очільник Києва Віталій Кличко пообіцяв родинам загиблих та поранених допомогу.

Віталій Кличко, Київський міський голова:

- Я зараз буду зустрічатись з Президентом, звертатись до нього, щоб ті хлопці, які брали участь в цій антитерористичній операції, врятували життя українців і киян ціною свого життя - були представлені до державних нагород.