Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2015, 23:21 Суспільство
Літні майданчики кав'ярень не залишили киянам місця на тротуарах
Літні майданчики кав'ярень не залишили киянам місця на тротуарах

Із початком літнього сезону кав'ярні Києва почали облаштовувати літні майданчики. Щоправда, іноді забирають увесь тротуар. Як столичні урядники борються з порушниками і чи борються взагалі?

Це фото зведення літнього закладу на вулиці Хорива обурило користувачів соцмереж. Люди скаржаться: власники кав'ярні майже не залишили проходу для перехожих. Цікавимося в адміністратора - чи має заклад дозволи?

- Конечно.

- А можно посмотреть?

- Они находятся на рассмотрении сейчас. После того, как будет открыта площадка, мы все предоставим. 

- А вам не кажется, что наоборот должно быть? Сначала разрешения, а потом площадка?

- Ну я не хочу утверждать, мне ничего не кажется.

Окрім того, що дозволів на розміщення майданчика нема, власники повинні залишити для проходу не менше від двох метрів. Ми заміряли, нині тут - метр 15 см.

Тетяна, мешканка Києва:

- Площадки, машины, то есть мы перелетаем, а не ездим. Мешают.

- Много таких кафе?

- Много, особенно по Сагайдачного, там практически все. Мы вот живем, часто гуляем по Сагайдачного, там вообще не проехать. Вот так вот и гуляем.

- Все соответвующие разрешения должны быть, в принципе это не мешает, если это в рамках того, что положено, а тротуар, естественно - это самозахват.

Та власник кав'ярні каже - місця для проходу досить.

- Там 1,2 на сегодня, оно никому не мешает, с коляской проходят.

Чомусь не помічають клопоту і в управлінні благоустрою району, втім, обіцяють дати раду.

- Два метри від бордюрного каменя для проходу населення, а якщо є стовп?

- Ну зараз ми будемо це питання вирішувати, будемо якимось чином зменшувати майданчик.

Для того, аби майданчик працював законно, власник закладу має отримати дозвіл від управління містобудування та архітектури КМДА.

Андрій Курилко, керівник відділу Подільської райдержадміністрації Києва:

- В першу чергу повинне бути міське розпорядження про літні майданчики закладів харчування, всі підприємці вже звернулися на сайт архітектури, але звідки немає відповіді, підприємці ще не отримали договора пайової участі, і вони не можуть проплатити ці кошти, щоб законно стояти.

Власник цього закладу твердить, що не може дістати відповіді від управління архітектури, натомість журналістам посадовці повідомили: кав'ярні відмовили у встановленні майданчика, оскільки він занадто близько до перехрестя й заважає перехожим.

Андрій Курилко, керівник відділу Подільської райдержадміністрації Києва:

- Складено протокол на власника за те, що він без дозвільних документів проводить, і зараз будемо зобов'язувати власника закладу розбирати даний літній майданчик за власні кошти.

Тож замість зводити літній майданчик, власники зобов'язані розібрати його. Втім, платити штрафи і працювати підприємцям вигідніше, аніж діяти за законом. Адже максимальна сума штрафу - 1700 гривень.