Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2015, 22:51 Суспільство
Освітній скандал на Закарпатті
Освітній скандал на Закарпатті

У Мукачеві майбутніх першокласників і дошкільнят приймають до шкіл і садочків, якщо є прописка. Невдоволені батьки кажуть, що це незаконно. Втім, у посадовців своя правда.

Кілька день тому Ольга пішла до школи, що неподалік її будинку, аби здати документи майбутньої першокласниці. Проте директор жінці відмовив, адже таких заяв уже не приймає, порадив їй піти до мерії Мукачева. Саме там формують списки для вступу не лише до шкіл, а й до дитячих садочків. Ба, більше, згодом цей перелік ще й затверджує виконком на своєму засіданні. Містянка ошелешена, каже: подати заяву до першого класу вже майже як вступити до ВИШу. Проте своєї доньки у списках так і не знайшла. Таких, як Ольга, виявилося кілька десятків. А все тому, що батьки не мають прописки у тому мікрорайоні, де розташовано бажаний їм навчальний заклад.

Ольга Любчинська, мешканка м. Мукачева:

- Права порушуються. Ні в якому документі, є лише одна описка - не мають права відмовити по місцю реєстрації, а прив'язувати до місця реєстрації - я не найшла ніде. Можливо, це якась нова корупційна схема.

Утім, посадовці твердять - саме територіальний принцип є основним при формуванні списків учнів і дошкільнят.

Іван Маняк, секретар Мукачівської міськради:

- Виконком прийняв це рішення, щоб задовольнити всі потреби, щоб не вчилися в дві зміни. Всі діти будуть влаштовані у школи нашого міста.

Обурені батьки вийшли до мерії з протестом. Проти такого рішення й у самих школах. Проте на камеру директори чи їхні заступники говорять неохоче.

- У нас негативний коментар, абсолютно негативний коментар, але на камеру я не буду давати...

Василь Чорі, директор Мукачівської ЗСШ № 20:

- Це мене не зачіпає, не зачіпає інтереси школи, заробітну плату, це може зачіпати інтереси батьків.

Тим часом, за словами юристів, новації від мукачівських урядників межують із беззаконням. Бо Конституція не дає права на такі обмеження.

Михайло Маркус, юрист:

- Конституція гарантує захист всім і кожному. У тому числі за расовою дискримінацією та, на мою думку, за місцем проживання. Тому такої норми, яка б легалізовувала такий поділ, немає. Дискримінації за цим принципом бути не може.

Тим часом невдоволені батьки своє право на освіту відстоюватимуть і надалі. Вони готові звернутися до прокуратури та міжнародних організацій.