Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2015, 22:14 Суспільство
У Черкасах руйнується старовинна будова музичної школи
У Черкасах руйнується старовинна будова музичної школи

Історична будівля в центрі Черкас руйнується через недбальство посадовців. Дитяча музична школа №1 украй потребує капітального ремонту. На це роками не виділяли грошей, як наслідок - підмурок тріщить, а у старі вікна задуває вітер. Батьки талановитих дітей бояться, що якось уроки музики можуть закінчитися трагедією.

- Ось ми на цій стіні бачимо сліди від пострілів, від розриву, від артснарядів та інших речей.

Це одна із трьох будівель у Черкасах, де можна знайти сліди війни. Споруда могла би стати візитівкою міста, натомість - це наш сором, кажуть краєзнавці.

Сергій Ганницький, краєзнавець:

- Ці будівлі показують, якими були Черкаси на початку 20 - кінця 19 століття. Починає щось сипаться, балкони дуже суттєво, і самі стіни, видно, що будівля потроху просідає, видно, що будівля потребує цього ремонту.

Уже понад півстоліття тут розташовано дитячу музичну школу, де навчаються шістсот учнів. Чимало з них перемагали на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

- Хороша дикція, слідкуй за диханням і в образі. Давай.

Але нині викладачам доводиться піклуватися не лише про знання дітей. Педагоги самотужки рятують навчальний заклад він руйнування.

Ірина Варавина, викладач музичної школи №1 м. Черкас:

- Своими силами преподаватели где-то делают ремонты, где-то красят окна, у нас был случай, что год назад ми вынуждены были, приняли решение, все добровольно решили свои премии отдать для того, чтобы застеклить внутренний фасад нашей школы, потому что там наши дети ходят на теоретические дисциплины и там очень холодно.

Директорка школи каже - не перший рік оббиває пороги посадовців. Те, що під загрозою життя дітей і втрата архітектурної пам'ятки - нікого не обходить.

Юлія Темченко, директор музичної школи №1 м. Черкас:

- Це приміщення в такому стані, що воно потребує реконструкції і багато коштів, писала до мера, місцевої влади, до обласної адміністрації, до губернатора, щоб звернули увагу, ввели нас в якусь програму по реконструкції історичних пам'яток, але, на жаль, ніякої реакції теж не було.

Небезпеки для навчання школярів черкаські урядники не вбачають, тому, принаймні, цьогоріч чекати грошей, кажуть, не варто.

Руслан Плакущий, представник департаменту освіти й гуманітарної політики Черкаської міськради:

- Програма соціально-економічного розвитку ще в стадії формування, в програмі виконання даних робіт по якійсь причині по департаменту архітектури не заплановано.

Викладачі ж школи твердять - переклеювати шпалери власним коштом - то не найгірше. Тут бояться іншого - аби одного дня старезні стіни не впали на голови учням.