Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 квітня 2015, 23:01 Суспільство
У планах Мінюсту - приватні в'язниці
У планах Мінюсту - приватні в'язниці

Приватні тюрми засудженим. В Україні вже найближчим часом можуть з'явитися подібні заклади. Такий можливий досвід в Міністерстві юстиції називають експериментом, що зекономить державні кошти на утримання засуджених, а їхні права жодним чином не будуть порушуватися. Проте нині злочинцям, що відбувають покарання у стінах державних тюрем та ізоляторів, доводиться виживати.

- Сьогодні у нас по меню суп пшеничний...

Антон працює в їдальні Київського слідчого ізолятора, який у народі називають Лук'янівською в'язницею. Чоловік відбуває свій майже трирічний термін за завдання тяжких тілесних. Журналістам демонструє, що буде на обід.

- Це соус, видається разом із соусом, каша ячнева із соусом із мяса птиці.

На життя у київському СІЗО молодик не жаліється. Каже: вистачає всього, проте, звісно, хоче додому. Таких, як він, у стінах цього найбільшого в Україні ізолятора тимчасового тримання нині дві тисячі. Серед них лише більше сотні - жінки. Ті, хто чекають на вирок суду або ж почув його - живуть у старих корпусах. Цим будівлям - понад сто років. Тут грибок на стінах, пліснява та непрацюючі вентиляційні системи. У одній камері - два десятки людей. До однієї з них прямує й призначений у лютому реформатор - заступник Міністра юстиції, Гія Гецадзе. Його такі умови тримання не дивують.

Гія Гецадзе, заступник Міністра юстиції України:

- Это не новость для меня, я бывал здесь, я видел это, но я хотел бы, чтобы наше общество это видело.

Каже:тільки завдяки свіжим ідеям та швидким реформам можна покращити життя в'язням. Адже такі жахливі умови - у більшості СІЗО в Україні.

Гія Гецадзе, заступник Міністра юстиції України:

- Максимально все нужно делать. Здесь раньше содержалось 4 тысячи человек, после амнистиции уже не больше 2 тысяч, мы должны создавать больше квадратных метров для заключенных.

На території Лук'янівського СІЗО у більш комфортних умовах нині перебувають лише затримані жінки. Вони відбувають покарання у новому корпусі. 

Олександр Васюк, керівник Київського слідчого ізолятору:

- Він був побудований у 2011 році, на державні кошти. Розрахований на 181 спальне місце. На даний час там утримується 139 ув'язнених жінок.

У самому приміщенні жодних неприємних запахів, чисті стіни, а камери виглядають так. Проте на такий ремонт у сторічних корпусах засуджені не сподіваються. Не в планах це й пенітенціарної служби. Втім зазначають: нині дешевше побудувати нове, ніж відбудовувати старе.

Юрій Сіденко, в.о. керівника управління державної пенітенціарної служби України у м.Києві:

- Його потрібно будувати, й будувати негайно. Й є хороше, є й погане, ці корпуси, ці камери потребують термінової зміни, термінова зміна і ремонти - це викидання коштів на вітер.

Гія Гецадзе, заступник Міністра юстиції України:

- Первий камень нового следственного изолятора когда заложат - не знаю, но надо было построить вчера.

Поки коштів на новий столичний ізолятор тимчасового тримання немає, в Міністерстві юстиції планують провести експеримент за прикладом Британії. Почати створювати приватні тюрми, і тоді кошти на утримання засуджених можна скоротити удвічі. Проте, зараз це тільки мрії.