Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 квітня 2015, 23:52 Суспільство
Скандал з деревним вугіллям набирає обертів на Черкащині
Скандал з деревним вугіллям набирає обертів на Черкащині

Незаконне видобування деревного вугілля понад десять років процвітає на Черкащині. Місяць тому в Городищенському районі журналісти натрапили на підприємства, які без будь-яких дозволів спалюють ліс і забруднюють цим навколишнє середовище. Тепер організатори виробництва погрожують активістам розправою.

Місяць тому над цим лісом стояв густий дим, а навколо лежав чорний сніг. Обcяги видобутку деревного вугілля вражали - лише на одному майданчику близько півсотні п'ятиметрових діжок, які вщент забивають дровами. Нині ситуація змінилась несуттєво - ті ж бочки та деревина напоготові. 

- Це їх розбирають зараз чи вони просто стоять?

- Ні, не розбирають, вони стоять.

А ось документ, відповідно до якого діяльність з видобутку вугілля має бути припинена - розпорядження видала екологічна інспекція.

Володимир, громадський активіст:

- Суд дав дозвіл на проведення замірів, лабораторія їх зробила, заміри привищають даже не в декілька раз, а в сотні разів привишають допустимі норми.

Та згортати прибутковий бізнес власники не поспішають. Ба ж навіть скликали громадські збори, аби заявити про наміри добувати вугілля й надалі.

Олександр Курінний, приватний підприємець:

- Завдяки вашому позитивному голосуваню я отримаю дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, в цьому дозволі буде указано, які речовини будуть викидатись і в якій кількості.

Більшість у залі - родини тих, хто працює на незаконних підприємствах. Тож будь-які заяви бізнесмена тут зустрічають оплесками. Висловити думку проти немає жодних шансів. Таких тут цькують і погрожують. Та є й ті, кому доля навколишнього середовища не байдуже, вони викривають схеми нечистих на руку підприємців.

Віктор Матвійко, мешканець с. Мліїв:

- Люди слізьми плакали, пенсіонери, що там не можна дихать, як кажуть, нам віка доживать, а сьогодні в них чомусь оказалась бумажка, підписани тими людьми, що вони дозволяють ці викиди. Вони просто тупо беруть на силу, люди таких не поважають і бояться.

Про те, як можуть залякувати горе-бізнесмени, добре знає Олена Нікітіна, яка першою повстала проти вугільних баронів. Їй нещодавно ледь не спалили машину.

- Скорее всего, залили бензин или дизтопливо и подпалили, зачастую палят бензином.

Хто саме завдав збитків родині, жінка сумніву не має. В усьому звинувачує власників чорного бізнесу. Керівник райдержадміністрації лише розводить руками. Каже -  усе, що може зробити - проводити профілактичні бесіди з порушниками.

Інна Ус, голова Городищенської райдержадміністрації:

- На перевірки накладено мораторій, ми не можемо прости прийти - ні податкова, ні міліція, не може прийти МЧС. Законодавство побудоване так, що ходимо по колу, а питання вирішити не можна.

Скільки ще має проминути часу, аби незаконний, шкідливий для навколишнього середовища бізнес таки припинили, невідомо. Ті, хто таки піклуються про екологію, запевняють - боронитимуть своє село до останнього.