Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 квітня 2015, 23:32 Суспільство
На Прикарпатті шукають "хрещених" для тварин
На Прикарпатті шукають "хрещених" для тварин

Наодинці з вовчицею у відкритому вольері пропонують погуляти на Прикарпатті. Разом із тим - стати для тварини опікуном. Така акція стартувала в Галицькому природоохоронному парку. Там мешкають 186 тварин, що стали жертвами браконьєрів.

Вовчиця Петра вже рік мешкає у Галицькому природоохоронному паркові. Її маленькою забрали від матері браконьєри та посадили у клітку. Небайдужі люди довідалися про це й поскаржилися екологам. Хижачка зберегла майже всі звички дикого звіра, та жити на волі їй уже не судилося.

Володимир Бучко, заступник керівника Галицького національного природоохоронного парку:

- В дику природу випускати тварину не можна, вона вважається напівручною, буде робити шкоду, душити домашніх тварин.

А ще - оскільки не навчена ховатися - відразу може стати ціллю для мисливців. Центр реабілітації диких тварин, який створили на базі парку, існує вже вісім років. Тоді ніхто й не думав, що перетвориться він на справжній зоопарк. Спочатку прихистили поранене браконьєрами лисеня. Нині тут майже дві сотні тварин. Утримувати їх щораз складніше.

Оксана Ісарик, працівниця Галицького національного природоохоронного парку:

- Ідея "Хресні батьки для диких тварин" виникла тому, що ми не маємо держфінансування, ми існуємо за допомоги спонсорів, тому ми виклали фото у соцмережі і закликали стати опікуном.

Останніми до рук природоохоронців потрапили дві дикі лісові кішки. Їх занесено до Червоної Книги.

Володимир Бучко, заступник керівника Галицького національного природоохоронного парку:

- Знайдені у браконьєрському знарядді, самочку знайшли у петлі, самця у капкані, зараз наші ветеринари займаються ними.

Щодня на утримання всіх тварин потрібно 15 кілограмів м'яса, 10 - риби, чимало сіна та зерна. А ще - молокопродуктів, яєць, вітамінів, вакцин для щеплення. У центрі мріють і про хірургійну кімнату, і про окремий блок харчування. Будуть раді і фізичній допомозі. Кожній тварині створюють умови, наближені до природніх. На часі - домівка для муфлонів.

Андрій Чембарський, працівник Центру реабілітації тварин:

- Цей камінь призначений, щоб ми зробили гірку з печерою, коли буде негода, вони заходять в печеру, вони гірські тварини, камінь для сточування нігтів.

Ідея знайти опікунів для цих тварин поширилася інтернетом. Тож уже є перші відвідувачі.

Настя, відвідувачка Центру реабілітації тварин:

- Побачила на фейсбуці, це досить цікаво стати хресною мамою для тварини, але я не хочу бути одна, хочу, щоб багато людей приходило і опікувалося.

Для найліпших хрещених батьків природоохоронці обіцяють улаштувати конкурс із розіграшем призів. Та головна подяка для людей - в очах їхніх улюбленців.