Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 квітня 2015, 23:29 Суспільство
Як навчити киян паркуватися?
Як навчити киян паркуватися?

Народна помста за недолуге парковання! Горе-водіям відривають номерні знаки, проколюють шини, б'ють скло, або й просто - транспорт палять! І лише іноді викликають ДАІ. Чи є шанс примирити пішоходів й шоферів?

Боги парковань - так їх називають Інтернет-користувачі. Це про водіїв, які порушують усі можливі норми не лише закону, а й глузду. Та добірки недолугих паркувальників зазвичай доповнюють. Як ось на цих світлинах. Свіжих, зі столиці - вулиці Драгоманова. Машинам, залишеним на газоні, відірвали номери й склали на капот.

- Тут все время стояли машины, а теперь хотят сделать газон.

І дійсно - нині місце народної помсти водіям наче справжня клумба! Навіть із огороджувальними стовпчиками. Але проблеми це не вирішить, певні місцеві мешканці. Бо газонів тут багато, й машин теж.

Людмила Михайлівна, мешканка м. Києва:

- Не решит, тут даже большие машины, они просто их развалят. Все-таки хочется, чтобы проезд был, для пешеходов проход пошире, они аж сюда заезжают.

Народна помста стає дедалі популярнішим методом боротьби з горе-водіями. Ось такими наліпками днями на столичній Оболоні покарали шофера, який залишив транспорт на зупинці громадського транспорту. А бува, розлючені месники навіть підпалюють автомобілі порушників. Так згорів БМВ на Троєщині.

Олександр Калюжний, адвокат:

- Если идет непосредственная порча имущества, значит, человек такой же нарушитель, как и тот, кто поставил машину в неположеном месте. Это уже мелкое хулигнаство, или в зависимости от степени.

Разом із тим, правники наголошують - містяни активізовуються, бо не розраховують на допомогу ДАІ. Тим більше, вітчизняне законодавство передбачає особисте вручення адмінпротоколу, тобто штрафу, порушникові. Але якщо людина залишила машину на ніч, то його годі чекати! Унеможливлять недолугі паркування величезні штрафи.

Олександр Калюжний, адвокат:

- Во всем мире борются - это выезжает патрульная служба и накладывают на человека очень большой штраф, примером в Чехии и Германии ориентировочно от 400 евро штраф за такое нарушение, 150, 400 и выше.

Або ж розширення паркувального простору. Саме з цією метою в Київській місьдержадміністрації спільно засідали транспортники, архітектори та земельники.

Андрій Вавриш, заступник директора Департаменту Київської міськдержадміністрації:

- Початок серйозної роботи, він вимагає методичного підйому, спочатку ідентифікувати рівень проблеми, порахувати кількість парковмісць, можливі варіанти вирішення цих питань, ми багато років над цим працюємо, років 5 чи 6, надано перші рекомендації.

Виявляється, у віданні Київтранспарксервісу є чимало земельних ділянок, на яких мають облаштувати паркінги.

Юрій Кулаковський, заступник директора Департаменту Київської міськдержадміністрації:

- Даже відведені у вас єсть! Я хочу спитати, чого до цього часу не будується ні один паркінг.

На це питання у комунальному підприємстві відповідають неохоче.

- Ми повинні визначитись - в якому напрямку ми будемо рухатись в плані замовлення інвестиційних конкурсів.

Тож до вирішення паркувального колапсу у столиці пройде ще чимало часу, адже засідання міських чиновників закінчилося рішенням про створенням робочої групи для вирішення цієї проблеми.