Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2015, 23:24 Суспільство
Маріїнський палац у столиці на межі руйнування
Маріїнський палац у столиці на межі руйнування

У Києві руйнується пам'ятник архітектури та окраса столиці - Маріїнський палац. Витвір всесвітньо-відомого архітектора Бартоломео Растреллі почали реконструювати ще 2007-го. Однак за ці роки зробили катастрофічно мало. Бо ж грошей у держави завжди не вистачає.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Раніше до цього двору заїжджали карети аристократів, тут був парадний вхід, нині ж це одна з найбільш зруйнованих частин Маріїнського палацу.

Знаний архітектор Бартоломео Растреллі збудував палац для імператриці Єлизавети. І ця пам'ятка архітектури може зникнути. Старовинні леви вкриті тріщинами, сходи розвалюються. Стоячи тут, забуваєш, що будівля розташована у самому центрі Києва - просто біля Верховної Ради. Нині ці двері нагадують вхід у потойбіччя.

- Воно з годами буде помаленьку осипатися, ось бачите - я через що і хожу в касці.

- Осипається?

- Ну звичайно, все вроді підметено, а йдеш, дивишся - бух, перед тобою впало.

Будівля розвалюється і ззовні, і всередині. Відпадає штукатурка, елементи барельєфу та цегляні блоки.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Це біла зала - окраса Маріїнського палацу, знаходитись тут небезпечно. Бо будь-якої миті на голову може впасти ліпнина.

Реконструкцію палацу почали 2007-го. Однак потім роботи зупинили. Через нестачу фінансування. Минулоріч на реставрацію перерахували 20 мільйонів гривень. На ці гроші укріпили фундамент та покрівлю, збудували підвал для інженерних комунікацій. А також реконструювали єдину кімнату на другому поверсі.

Марина Борисполець, кореспондентка: 

- Зала з каміном, єдина з вісімнадцяти кімнат, яку реконструювали. Єдине, що тут залишилося зробити - замінити підлогу.

Лариса Цяук, член авторського колективу проекту Реставрація Маріїнського палацу:

- Если сравнивать здание с организмом человека - усилен скелет, пересажено сердце, это инженерное, но не запущено, при этом тело, как и у человека, оно умирает.

2015-го Міністерство фінансів виділило Держуправлінню справами, якому підпорядковується палац, пять з половиною мільйонів гривень. Але це крапля у морі.

Сергій Березенко, керівник Державного управління справами:

- На мою думку, ця сума складатиме біля 900 мільйонів гривень. Якщо ми будемо зволікати, ми матимемо взагалі нереальний кошторис. Ми відтворюємо будинок, створений Растреллі з усіма позолотами, мозаїками, це процес реставрації, а не економії і будівництва чогось нового.

Будівельники проводять для журналістів екскурсію. І розповідають про свої плани. Ось тут, наприклад, буде прес-центр, а замість кінотеатру буде зала.

Василь Можар, керівник управління Державного управління справами:

- Як цей зал буде виглядіть після того, як пройдуть реставраційні роботи, бачите от - і позолота, і мрамор, і підлога художній мрамор, і так далі, у нас уже змонтовані перші вісім колон, вони закриті коробами.

Чи будуть цьогоріч ще гроші на реконструкцію Маріїнського палацу - невідомо. Тому архітектори будуть шукати меценатів, бо ще кілька років забуття - і будівлі не стане.