Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 квітня 2015, 23:26 Суспільство
Виставка досягнень волонтерського господарства відкрилася в столиці
Виставка досягнень волонтерського господарства відкрилася в столиці

Військова уніформа, амуніція, безпілотники, медичне обладнання. У Києві розпочала роботу виставка "Волонтер експо", де вітчизняні виробники представили свої новітні розробки.

Від самого ранку на виставці людно. Тут і кадрові армійці, і доброчинці, і прості відвідувачі. Під одним дахом зібралися вітчизняні виробники військової амуніції. Чималу увагу відвідувачів привернув ось цей велетень - медично-реанімаційний комплекс. Машину створено на базі БТР. Розробники переконують - шпиталь забезпечено всім необхідним для роботи в польових умовах. Там є й портативні електростанції, кухня, душ, ємності з водою.

В'ячеслав Ляшенко, розробник медичної бронемашини:

- Поставили стол, лампу, а вот в эти боксы можно разместить практически все оборудование. Причем стол позволяет рентген сделать. И тогда можно достать и осколки. Плюс к ней пристегивается палатка на 10 человек, и эти больные могут быть там помещены и обогреты с помощью теплостанции.

А це - тактичний комплекс Хижак. Харківські розробники вже відправили в зону АТО кілька екземплярів.

В'ячеслав Тинкевич, представник Харківського заводу-виробника:

- Предназначен в основном для спецподразделений. Для рейдового, рейдовых действий он не очень подходит, так как достаточно тяжелый, но для засад, для прикрытия разведгруп. Воюет в 25 бригаде десантной, в 79-ке есть. Ну вот в скором времени в 95 бригаду уедет.

Головна перевага Хижака - його мобільність. Цей заплічник може вмістити 650 набоїв. 

Олександр Храпач, кореспондент:

- Страшний сон кулеметника - це коли у самий відповідальний момент у нього закінчуються набої. З таким магазином підвищеної ємності йому за це хвилюватися не варто.

Є і бронежилет із українським орнаментом. Вітчизняні розробники намагаються вдосконалити захист солдата. Під час випробувань ось ця броньована маска витримала постріли з пістолета Макарова й ТТ.

Руслан Яринко, представник Білоцерківського механічного заводу:

- Її завдання - захист обличчя, шиї від уламків артилерії, снарядів та мін. Всередині ви бачите подушку з 3Д сітки, яка відводить вологу. Всі матеріали, які використовуються - вони оригінальні.  

А на полі бою знання позицій супротивника й можливість точно скореґувати артилерію - один із критеріїв успішного завершення військової операції.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Ці надважливі завдання у повній мірі виконують безпілотники. У вік сучасних технологій такі апарати стоять на озброєєні чи не в кожному розвідувальному підрозділі.

Волонтери передали воякам уже більше як два десятки дронів.

Павло Хазан, керівник фірми-виробниці:

- Ці літаки реально працюють в зоні бойових дій, в різних секторах. Дальність польоту - 200 км для великого, для маленького - 100. Це наша розробка, унікальна, і ми хочемо, щоб ці літаки були використані нашими збройними силами.

Не забули і про харчування. Так, столичні підприємці почали виготовляти пайки для військовиків. Головна мета, кажуть виробники, аби їжа була поживною.

Тамара Журавльова, власниця фірми-виробниці:

- Его можно сделать напиток горячий и выпить, полностью сбалансированный по калориям, а можно употреблять как готовый продукт, когда нет возможности приготовить напиток. Отрывается пакет - и съедается.

Леонід зі своїм підрозділом готується вирушати на буремний Схід. Прийшов на виставку, аби спорядити своїх бійців.

Леонід, відвідувач виставки:

- Машина дуже сподобалась велика. Нам би таку.

- Медична, так?

- Так. Броня хороша, велика для медичних цілей, дуже об'ємна внутрі.

Та попри велику кількість українських розробок, доброволець дає кілька порад вітчизняним виробникам. Мовиться про вагу бронежилетів. 

Леонід, відвідувач виставки:

- Коли американці приїжджали, казали, що в них 6 клас важить 2-3 кілограма. У нас до такого ще дуже далеко. В нас без броні 5 или 6 кг, плюс броня ще. Виходить мінімум 10-12.

Але от українські берці, за словами вояка, вже не поступаються іноземному взуттю.