Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 квітня 2015, 17:59 Суспільство
Україна долучилася до всесвітньої підтримки людей з аутизмом
Україна долучилася до всесвітньої підтримки людей з аутизмом

Сьогодні міжнародний день розповсюдження інформації про аутизм. У світі кожна 88 дитина має такий діагноз. Однак що це за синдром, знають переважно ті, хто з цією хворобою стикався. 

Цей ролик вона проглядає декілька разів на тиждень, бо любить музику та тварин. Її ім'я - Алевтина. Скорочено - Аля. Їй шість років, і у неї - аутизм.

Любов Морозова, мама дівчинки:

- Она особенная, это правда, но я горжусь этой особенностью. Причем это очень сильный характер.

Таких діток називають "зануреними у себе". Вони уникають спілкування та сприймають навколишній світ не так, як усі. Через це контактувати з іншими таким малятам складно. Втім, саме вони можуть стати геніями. Художні здібності у Алі проявились у три роки, коли вона розмалювала на дачі усі стіни.

Любов Морозова, мама дівчинки:

- Я прятала от нее карандаши, я прятала краски. Тогда она стала таскать шоколад и рисовать на стенах шоколадом, когда я забрала шоколад и вообще полностью изолировала ее, я однажды увидела, как она порезала себе бритвой палец и начала рисовать пальцем, и тогда я поняла - этого нельзя делать.

У свої шість дівчинка захоплюється картинами відомих художників. Особливо до вподоби норвезький живописець Едвард Мунк.

- Вот это папа, это мама, это Аля, и где-то там Марк, как она мне объяснила.

Такі дітки, як Аля та семирічний Марк, зазвичай ходять до спеціалізованих приватних шкіл або ж постійно знаходяться з рідними. Виховувати таку дитину нелегко, зізнаються батьки. Особливо тоді, коли ще й немає підтримки з боку держави та розуміння пересічних українців.

Любов Морозова, мама дівчинки:

- Именно потому, что нету поддержки, нету понимания, нету вообще поставленых этих проблем, нету ни одной школы для детей с аутизмом государственной в Киеве - это очень сложно.

Віра, бабця хлопчика:

- Если на детской площадке вот так мы себя ведем, нас просто принимают за балованых детей, невоспитаных детей. Вот в чем проблема. Люди не знают, что есть дети с особенностями.

Цього року в Україні долучились до щорічної всесвітньої акції - дня розповсюдження інформації про аутизм. Напередодні у столиці особливі діти власноруч готували сюрприз.

Настя, 7 років:

- Малюємо... пазли.

Марк, 7 років:

- Пазлы рисовать, великие...

З цих пазлів малюки збиратимуть сьогодні велике блакитне серце. А ще, уже традиційно, у небо запустять блакитні кульки. Долучитися до акції може кожен. Варто лише вбратися у щось блакитне, сфотографуватися та виставити в соцмережі з підписом: "Я підтримую людей з аутизмом".

Ольга Ладна, організатор акції:

- Це підтримка дуже сильна батьків, які виховують таких діток. Це також розуміння батьків, що щось є для них і дітей, що це не просто захворювання, синдром, що з цим можна жити, можна радіти життю.

Наступного року організатори планують підсвітити блакитним знакові в країні будівлі. Саме так роблять у світі. Задля підтримки людей, хворих на аутизм, блакитними стануть близько трьох тисяч архітектурних пам'яток у більш як шестистах містах світу.