Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 квітня 2015, 22:22 Суспільство
У Черкасах новобудова загрожує театру
У Черкасах новобудова загрожує театру

Театрали проти будівельників. У Черкасах набирає обертів скандал навколо забудови за драматичним театром. Там міська влада дозволила звести багатоповерхівку, втім працівники галузі культури переконані - це загроза не лише архітектурній композиції міста, а й будівлі театру.

Під час репетицій тут дрижать люстри та вібрують крісла. Втім, не від сили голосу акторів, а через гучну техніку на будівельному майданчику. Директор театру в розпачі - це приміщення чекає на ремонт понад 20 років, і сусідство з висоткою може ускладнити ситуацію.

Володимир Осіпов, директор Черкаського драматичного театру:

- Мы инициировали встречу и с архитектурой, и с забудовником, и с владой, зустрич состоялась, але прийшов только забудовник, а все остальные не заметили просто того, что происходит, поэтому что может быть дальше - одному богу известно, я не знаю.

Довгобуд за театром з'явився 8 років тому. Тоді на місці скверу обіцяли збудувати торгово-розважальний центр, вирили котлован, на тому роботи і завмерли. І ось нещодавно знову запрацювала техніка - мерія дозволила тут звести багатоповерхівку. Першими виявили занепокоєння театрали. 

Олесь Павлютін, актор театру:

- Місце культурного відпочинку містян, це місце, де святкують і обмінюються думками, але ніяк не прості житлові будинки, тим більш таких масштабів, які поглинають собою абсолютно всю оточуючу архітектуру і ламають краєвид.

Обурені митці та жителі прилеглих будинків почали бити на сполох - збирати мітинги проти будівництва. Чиновники відреагували на суспільний резонанс, міський голова підписав розпорядження про тимчасове припинення будівельних робіт.

Віталій Чернуха, головний архітектор м.Черкаси:

- Містобудівні умови ми їм видали з відповідною щільністю, усе у відповідності до законодавства. На сьогодні це рішення призупинено для розгляду на сесії міської ради.

Та на практиці геть інше - на майданчику кипить робота, і на чиновницькі заборони та протести мешканців тут не звертають уваги. 

Остаточний вердикт, чи бути висотці у центрі міста, винесуть депутати на найближчій сесії міськради. А працівники театру вже почали збирати підписи містян під зверненням до генеральної прокуратури України щодо незаконності цього будівництва.