Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2015, 22:08 Суспільство
Жахливе існування в черкаському військовому гуртожитку
Жахливе існування в черкаському військовому гуртожитку

Будівля-привид із сотнями мешканців стоїть майже у центрі Черкас. Колись там було військове містечко, та після розформування частини чотири гуртожитки з людьми виявилися нікому не потрібними. Родини роками живуть в аварійних приміщеннях, за які ще й доводиться дорого платити.

Щодня через хащі та руїни мешканці колишньої військової частини пробираються до своїх осель. Олена Бублей живе у невеличкій кімнатці із чоловіком-військовим. Каже: крім того, що умови жахливі, ще й плата непомірно висока.

Олена Бублей, мешканка м. Черкас:

- Было 700 рублей, тут 21 квадрат, в этом месяце 782, за что я должна платить? Несправедливо при нынешней зарплате, как обещали поднять зарплату военослужащим, он у меня прапорщик, в автобате служит.

Ці кімнатки у колишніх казармах видавали військовим як тимчасове житло, та родини вже роками живуть у нелюдських умовах. Прогнивші труби та потріскані стіни - це не повний перелік того, з чим вони змушені миритися.

Віктор Шмондрик, мешканець м. Черкас:

- Отакі в нас условія. Скоро впаде на голову, води горячої, відколи розформували частину, нема, одна холодна вода, отак і живемо.

Після розформування військової частини гуртожитки перейшли на баланс квартирно-експлуатаційного відділу Міністерства Оборони. Саме їм і сплачують усі рахунки. Комендант виправдовується - усі приміщення перевели на самоокупність, а так як у деяких мешканців борги, то і ремонти робити немає за що.

Таїсія Кононенко, комендант гуртожитків:

- Тут 20 років нічого не робилось, як ви вважаєте, за рік можна зробити всі ремонти? Тим більше, якщо люди не сплачують, вони не платять. Це самоокупаємость, в мене, наприклад, штат три особи - я як комендант, двірник і бухгалтер, більше тут немає, якби люди сплачували, то можна було б закупити якусь краску і щось зробити.

Коли ж таки розпочнуться ремонти та чому люди платять за аварійні будинки за завищеними тарифами - пояснити нам так і не змогли. Тим часом мешканка гуртожитку Алла Обруч на облупленому підвіконні гортає папку із відписками різноманітних інстанцій і комісій. Боротися за своє, хоч погане і тимчасове житло, родини військових готові до останього. 

Алла Обруч, мешканка м. Черкас:

- Ми хочемо, щоб нам його віддали, щоб ми його приватизували і самі себе ремонтували. Самі наняли коменданта і бухгалтера в одном лиці, і платили заробітну плату так, як зараз платимо.