Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2015, 23:54 Суспільство
У столичних інвалідів намагаються відібрати приміщення
У столичних інвалідів намагаються відібрати приміщення

Без одного приміщення може залишитися комплекс реабілітації розумово відсталих киян. Будинок, який кілька років тому надали в оперативне користування інвалідам, нині столичні ж чиновники хочуть забрати. Мовляв, корпус занедбали. Та в самій установі впевнені - їхні сотки хочуть просто віддати під новобудови.

Невелика двоповерхова будівля - оце і є комплекс соціальної реабілітації людей з розумовою відсталістю. Центр єдиний у столиці. Із аналогів - тільки інтернат, з гратами на вікнах й палатами на десяток людей. В основі ж роботи цього закладу - принцип нормалізації.

Олена Пальчуковська, вихователь:

- То есть все нормальные люди такого возраста имеют работу, они чем-то занимаются, они живут отдельно, самостоятельно от родителей.

- Тут у нас просто рай, просто рай, у кого телик, у кого магнитофон.

Для них це справді рай, облаштували який батьки.

Олена Шаркова, мати вихованця комплексу:

- Ходили в администрацию, в Киевсовет, кончено, тяжело, это ж киевская сосбственность, но в итоге пошли нам навстречу.

2006-го громадській організації, що згодом переросла в комунальну соціальну установу, надали дві будівлі по вулиці Сиваській. 

- Здесь была такая свалка, сразу два здания не могли отремонтировать, начали с самого необходимого - жилье.

Раїса Пиленко, директор Київського міського комплексу соціальної адаптації інвалідів з розумовою відсталістю:

- 16 інвалідів тут проживає, але вони не мають ні спортзалу, ні кухні. Інваліди, які приходять - в ті дві малесенькі кімнати по графіку.

За таких обмежених умов мешканці закладу виготовляють свічки.

Олена Пальчуковська, вихователь:

- У нас две маленькие комнатки, в которых ютятся ребята, здесь душно, жарко, хорошо, что есть место, куда мы можем кастрюлю, где расплавляется парафин, вынести, даже по технике безопасности.

Розширитися у комплексі мріють усі ці роки. Та на ремонт другого приміщення бюджетних коштів не закладають. Лише копійки на дозвільну документацію.

Раїса Пиленко, директор Київського міського комплексу соціальної адаптації інвалідів з розумовою відсталістю:

- До того як робить реконструкцію, треба ще багато чого - це проект землевідведення, потрібно отримати акт на постійне користування, на сьогодні зроблена половина.

А на початку 2015-го дирекцію київська адміністрація і взагалі приголомшила новиною. 

- Сказали, що наш будинок хочуть забрати і здати в оренду.

У комплексі шоковані, адже всі ці роки оформлювали документи, приміром, відводили земельні ділянки.

Олена Ткаченко, кореспондентка: 

- А ось й імовірна причина ситуації, що склалася - новобудови в цьому районі ростуть, як гриби після дощу, і на їхньому шляху як раз і лежать ці два невеликі будинки по вулиці Сиваській. Тим більше, що один із них знаходиться в дуже аварійному стані. Тож навіщо ремонтувати і віддавати інвалідам, якщо можна просто знести.

Детальніше про наміри столичних чиновників знімальна група Свідка запитала у ініціаторів конфіскації - комунального підприємства Київжитлоспецексплуатація. Його очільник погодився тільки на телефонну розмову. Ось як він пояснює ситуацію: 

Олег Котляренко, директор КП Київжитлоспецексплуатація:

- Мы просто видим, что бюджет не наполняется, а есть люди - претенденты, потому что отдельно стоящее здание, например спортклубы, мы хотим забрать его на баланс, все убрать, сделать ремонт, сдать в аренду, и город будет получать деньги, это не потому, что мы какие-то монстры, просто их руководство этим не занимается.

На питання ж, як господарювати вихователям без копійки на це з бюджету, відповідь чиновника проста:

- Они не занимаются выбиванием денег.

Чи можуть залишитися інваліди просто неба, журналісти поцікавилися у директора профільного Департаменту. Він знайомий з проблемою. Але розмовляти з нами чомусь погодився не одразу.

- Я не хочу комментировать эту ситуацию!

- Ну как это не хотите?

- Потому что не хочу.

Мовляв, немає причин для паніки. Треба лише самотужки вивезти сміття й провадити там прогулянки, про які зазначати письмово.

Юрій Крикунов, директор Департаменту Київської міськдержадміністрації:

- Наявність такого листа дає мені, як директору департаменту, голові профільної комісії, дає відповідь, що дане приміщення справді тимчасово не використовується, але підстав вилучати немає. Я не віддам нікому це приміщення.

Чи стримає слово й сприятиме соціальній адаптації розумово відсталих людей чиновник, журналісти Свідка слідкуватимуть.