Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2015, 23:51 Суспільство
Чи вдасться розірвати суддівську кругову поруку?
Чи вдасться розірвати суддівську кругову поруку?

Їх складно звільнити, майже неможливо покарати й довести вину. Усі їхні рішення прикрито законами й іменем України. Каста недоторканних у суддівських мантіях - 9 тисяч осіб. Наприкінці березня набирає чинності новий закон про реформу судової системи. Але чи справді він відсіє корумпованих і продажних служителів Феміди?

Львів. 2011 рік. Рішенням суду на волю випускають трьох бандитів, які входили до організованої злочинної групи.

Микола Савельєв, журналіст:

- Ці троє людей організували виїзну групу кілерів - 6 чи 7 чоловік, яка займалася вбивством бізнесменів в місті Києві. Кілька є епізодів замахів, і кілька є епізодів вбивств.

Київ. Січень 2015-го. Рішенням Солом'янського суду з-під варти відпускають відомого кримінального авторитета Бабая. У справі за здирництво, яка тягнулася майже два роки, суддя не знайшла складу злочину.

Олена Яхно, речниця прокуратури Києва:

- Ми можемо робити тільки припущення, чому суддя винесла таке дивне рішення, на жаль. Ця ж суддя йому змінила запобіжний захід, він не сидів, власне, таке у нас правосуддя, будемо намагатись виправити в судах іншої інстанції.

Сьогодення, троє служителів Феміди, імена яких уже другий тиждень не сходять з язиків українців: Кицюк, Царевич і Вовк. Їх позбавили суддівського імунітету, оголосили підозру, відсторонили від роботи, але згоду на арешт має дати суд. Чи посадять свої - своїх?

Вадим Денисенко, представник парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя:

- Судова система живе за приницпом: день простоять да ночь продержаться. Існує глобальна кругова порука.

Саме це, на думку фахівців, не дасть змоги відсіяти з судової системи її гірших представників. А роботи там, кажуть - непочатий край.

Валентина Симоненко, голова Ради суддів України:

- Непрофесійні судді мають розуміти, якшо вони взагілі, ну, десь сумніваються, що вони пройдуть це оцінювання - може, краще прийняти інше рішення. Може, подати заяву про звільнення.

Валентина Симоненко демонструє новий закон, який покликаний реформувати судову систему. За ним служники Феміди почнуть працювати від 27-го березня. Їх планують переатестувати. А ще - на кожного заведуть досьє, де фіксуватимуть рішення з проваджень. Підвищать і зарплатню.

Валентина Симоненко, голова Ради суддів України:

- Тут передбачаєтсья, що оклад судді буде 10 мінімальних заробітних плат плюс вислуга років, це 13 тисяч мінімум, нараховний мінімум, ну може 15 мінус 25 відсотків, і рахуйте, яка зарплата.

Серед санкцій для судді: попередження, догана, переведення в іншу установу - всього 8 дисциплінарних стягнень.

Артем Стоянов, юрист:

- Будут проверять все доходы судьи, расходы, сколько раз он поехал за границу отдохнул, то есть соответствие его декларации, все эти вещи, согласно новому закону, будут проверять.

Утім, позбутися корумпованості в судах можна лише однією методою, кажуть у Верховній Раді.

Вадим Денисенко, представник парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя:

- Потрібно одномоментно в достатньо короткий проміжок часу звільнити всіх 9 тисяч суддів, які існують в цій державі. В Україні є велика маса кваліфікованих адекватних юристів, які можуть в достатньо короткий проміжок часу прийти на суддівські посади.

Та от правники від такої ідеї не в захваті. На їхню думку, одночасне звільнення всіх зупинить судову систему.

Артем Стоянов, юрист:

- Принятие судебных решений, все субъекты хозяйствования, юрлица, бизнес, который находиться в процессах, все эти судебные процессы будут заморожены и приостановлены.

Валентина Симоненко, голова Ради суддів України:

- Одразу радикально - ні, радикально можна тільки розстріляти і звільнити всіх, це неправильно. Для еволюціїї потрібен час.