Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 березня 2015, 17:34 Суспільство
Теракт - як попередити та як вціліти
Теракт - як попередити та як вціліти

Вибухи на залізничних шляхах, у волонтерських офісах та на масових мітингах - уже котрий місяць поспіль Україна здригається від терактів. Від кінця січня по всій країні правоохоронці та спецслужби запровадили посилений режим патрулювання. Як пересічні українці можуть допомогти попередити такий злочин і як діяти, якщо вас узяли в заручники?

Обстріли, підпали, вибухи - ще торік в Україні лік терактів пішов на десятки. Експерти попереджають: ситуацію навмисне нагнітають, тому такі випадки ще можуть повторитися. Отож закликають громадян бути пильними.

Оперативний співробітник ГУ СБУ у м.Києві та Київській області:

- Если террористы работают в группе, то обычным гражданам можно обращать внимание на своих соседей, которые снимают квартиру, которые ведут себя подозрительно, замкнуто, не общаются с другими соседями, заехали не на большой срок, арендовали квартиру, заносят какие-то сумки тяжелые.

Фахівці кажуть: у людних місцях злочинці вміють добре маскуватися, тому виявити їх вкрай складно. Але таки можливо.

Ганна Маняк, психотерапевт:

- Они, самое главное, прячут свое лицо, они его опускают вниз, они пытаются чем угодно закрыть - капюшоном, шапкой, шарфом, более того, обратите внимание  - жарко, а человек застегнут вот сюда.

А ще, якими б професіоналами не були терористи, ідучи на злочин, вони все одно нервуються.

Ганна Маняк, психотерапевт:

- Два типа террористов. Первый - это суетливые люди, достаточно бледный вид лица или ярко-красный, они постоянно в движении, в суете, у них бегают глаза, они неосознано постоянно трогают предмет, то, что он несет, он неосознанно постоянно контролирует это. И второй тип террористов - это люди, которые достаточно серьезно сосредоточены, они смотрят в одну точку, зажаты очень сильно губы и состояние прыжка.

Помітивши підозрілу особу, в жодному разі не потрібно до неї підходити. Варто викликати правоохоронців. Якщо ж під час терористичного акту людину взяли в заручники, співробітники спецслужб радять не панікувати, бути спокійним, за можливості виконувати всі вимоги злочинців, не відмовлятись від їжі, не сперечатися з терористами, і головне - не дивитись їм у вічі, аби не спровокувати агресії.

Оперативний співробітник ГУ СБУ у м.Києві та Київській області:

- Постараться разместиться, если человек находится в помещении, подальше от окон, дверей, потому что в случае штурма помещения провоохранительными органами, чтоб человек не пострадал. У разі штурму лягти на підлогу обличчям донизу.

У боротьбі з тероризмом українцям варто переймати досвід інших країн, наприклад, Ізраїлю. Попри те, що ситуацію в країні весь час тримає напруженою войовнича сусідня Палестина, теракти тут влаштовують відносно рідко. Терористів відстежують ще на кордоні, обшукують до дрібниць усіх, хто хоче навідатись до країни. Також добре налагоджена розвідувальна діяльність завербованих палестинців. Усе, про що просять громадян, хай будь-що помітили або ж сталося - телефонувати в поліцію. А ще в Ізраїлі відкрили так званий антитерористичний центр для туристів. Тут їх навчають вправно поводитись зі зброєю та вміти захистити себе, якщо виникає загроза.

Та найбільше уваги в Ізраїлі приділяють військовій агресії. Тож діти уже в дитсадках знають, як поводитись, коли лунає тривожна сирена.