Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2015, 00:03 Суспільство
Україну затоплює хвиля злочинів
Україну затоплює хвиля злочинів

Убити за мобільник, пригрозити зброєю, поцупити автомобіль. Таке для України - буденність, що трапляється все частіше. Злочинці стали краще озброєними та злішими. З чим пов'язана така криміногенна ситуація в державі?

Убив за тисячу гривень. На Хмельниччині нелюд під час пограбування зламав шию 81-річному пенсіонерові. Жорстоко вбитий дідусь був ветераном правоохоронних органів.

Зарізав матір та вітчима. Бо хотів грошей. Подвійне вбивство на Одещині вчинив 22-річний безробітний. Після скоєного вбивця забрав ножа, деякі речі вбитих та їхні мобільні телефони.

Залякав мало не до смерті. На Рівненщині розбійник удерся до хати самотньої пенсіонерки, погрожував бабці ножем і вимагав грошей. Обіцяв ще й спалити жертву разом із будинком. Утім, наживою злочинця стало лише триста гривень, буханець хліба та пляшка настоянки, якою жінка натирала собі ноги.

- І так мене кулаком, як дав сюди. А я кричу: ой, за що ж ти мене б'єш, що я тобі зробила? То він другий раз. А він як влазив у хату, то в мене на вікні ніж оттакий лежав, і він як схватив того ножа, і я впала на ліжко. Як я впала, то він тим ножем от так і сказав: Я тебе зараз заріжу.

Побільшало в Україні і крадених авто. За останній рік - майже удвічі. 

Масовими стали й шахрайства з використанням мобільних телефонів. Приміром, цього спритника правоохоронці підозрюють у скоєнні щонайменше десяти епізодів. Він телефонував мешканцям Івано-Франківська та повідомляв, що у їхніх родичів, начебто, неприємності. Наслідки обіцяв усунути за грошову винагороду.

Ігор Баб'юк, керівник підрозділу УМВС України в Івано-Франківської області:

- Ми ледве встигаємо, щоб тримати ситуацію під контролем.

- Ти працюєш?

- Ні.

- Жживеш з батьками?

- Ні.

- За що живеш?

- Що зароблю, за те і живу, на постійній роботі не працюю, ремонти роблю.

Злочинці в Україні стали жорстокішими та озброєнішими.

Юрій Ірхін, кримінальний психолог:

- По сравнению с преступностью 5-летней давности вырос в пять раз сегмент насильственной преступности.

Юлія Мусташ, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- По місту зараз дуже багато зброї, і скільки б ми не намагалися боротися, на жаль, менше її не стає, тому що її постійно намагаються завезти. Ось нещодавно, буквально вчора було затримано двох людей, у яких були гранати.

Правоохоронці пояснюють - дається взнаки економічна криза. Люди не мають можливості заробляти законним шляхом. Тож йдуть на злочини. Масове зубожіння та відсутність страху бути покараним - основна причина зросту злочинності.

Юрій Ірхін, кримінальний психолог:

- Изменение, трансформация преступности - это больше социальные вопросы, в том числе и политическая обстановка, это нестабильность, неуверенность в завтрашнем дне, отсутствие идеологии, отсутствие общего национального мышления и мировоззрения, в государстве нет тормозов, которые бы сдерживали людей. Безусловно, экономический фактор тоже влияет на уровень преступности.

Експерти певні - лише якнайшвидше реформування правоохоронної системи та стабілізація економічної ситуації допоможуть. Інакше скоро і вдень українськими вулицями буде страшно ходити.