Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 лютого 2015, 13:16 Суспільство
Загроза терактів - як діяти мирним жителям
Загроза терактів - як діяти мирним жителям

Вибухи - сплановані чи через необережність - останнім часом лунають чи не щотижня. І не лише у зоні АТО, а і в мирних містах та містечках. Що може допомогти виявити небезпеку і як діяти, якщо пекельна машинка таки спрацювала?

Людна вулиця великого міста. Біля зупинки громадського транспорту стоїть непримітна господарська сумка. Поряд не видно власника. Здавалося б - типова ситуація, але наслідки можуть бути непередбачувані. Як слід діяти - українці загалом знають. 

- Пройти дальше. Ну в милицию можна принести или вызвать.

- В первую очередь подойти, осмотреть ее, а потом уже принимать решение.

- Не думаю, що я самотужки щось взявся б там робити, я б покликав би...

- В милицию наверное сообщила б. Одразу б.

Однак більшість зізнаються - уваги на сторонні речі майже не звертають. І це найголовніша помилка, кажуть рятувальники. Тож радять - насамперед, аби попередити теракт,  потрібно бути пильним і звертати увагу на дрібниці. Коробки, валізи, сумки, дипломати, дитячі іграшки і навіть пакети для сміття - якщо поблизу цих речей немає власника, або ж вони розташовані в не притаманному для них місці - уже варто занепокоїтись.

Тетяна Стець, кореспондентка:

- Перше, що потрібно зробити, помітивши підозрілий предмет на вулиці - відійти від нього на безпечну відстань - мінімум 100 метрів. Повідомити про свою знахідку людей, які знаходяться поруч, та найголовніше - викликати міліцію та рятувальників і дочекатись їх.

Євген Мамонов, заступник керівника вибухотехнічної лабораторії криміналістичного центру МВС України:

- При обнаружении подозрительного предмета в помещении он должен сообщить персоналу данного учреждения о своей находке с последующим покиданием данного учреждения.  

Фахівці також радять у жодному разі не приймати подарунків від незнайомих людей і відхиляти пропозиції незнайомців попильнувати їхні речі. І ще наголошують - за хибний виклик міліції громадянинові не загрожує відповідальність. Адже за пильність та небайдужість закон не карає.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ ДСНС України у м.Києві:

- Якщо це не виявиться якоюсь небезпечною речовиною або предметом, люди не повинні боятися, що їх оштрафують. Краще ми черговий раз впевнимось, що все таки безпечно, аніж якщо ми пройдемо мимо і ми могли б заподіяти цій біді, а вона таки станеться.

Якщо ж попередити теракт не вдалося і він таки стався, тут головна порада - не панікувати.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ ДСНС України у м.Києві:

- Якщо поряд з вами є люди, які потребують надання медичної допомоги, то, звичайно, викликати працівників швидкої допомоги, працівників міліції. І звичайно, якщо є така можливість - надати допомогу.