Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2015, 22:52 Суспільство
На Черкащині нелегальне підприємство депутата отруює повітря
На Черкащині нелегальне підприємство депутата отруює повітря

Підпільний видобуток вугілля організували на Черкащині. Працює підприємство в Городищенському районі. Села навколо страждають від смороду, але люди мовчать, бо ж горе-підприємець - місцевий депутат.

Вівці у цьому господарствів вже кілька років без свіжої трави. Усе через забруднення навколишнього середовища. Хоча власниця тварин чотири роки тому обрала це село, бо було воно одне з найліпших за екологічними показниками. Та місцевий депутат розгорнув неподалік хутора незаконний видобуток деревного вугілля. Ось тоді й розпочалося пекло, каже жінка.

Олена Микитина, мешканка с. Млієва:

- Вырезали лес полностью, уничтожили, тут такие леса стояли, дымом травят так, что в берег войти нельзя, сено стоит, его просто палить можно, оно все в чаде, на пастбище у меня скотина также не выходит, потому что там все полностью в гари.

Пані Олена писала чимало звернень до правоохоронців, прокуратури та екологічної інспекції. Утім, підтримувати жінку з селян ніхто не наважується. Адже чимало місцевих працюють на підприємстві. Тому та звернулася до громадських активістів. Побачене на виробництві їх уразило.

- Тут непреревний процес, отам запаковані бочки стоять, а інші димлять, ті горять, а тут тільки іде заклад, отам закладається аж доверху.

Із півсотні п'ятиметрових діжок, у яких постійно тліють дрова. Під ногами чорний сніг, а навкруги - сморід. Розпитати робітників, як їм працюється за таких умов, не вдалось. Усі вони кинулися навтьоки. За словами активістів, таких підпільних місць із видобутку вугілля в реґіоні чимало.

Володимир Литвин, громадський активіст:

- Це не одне підприємство, тут ще чотири чи пять в районі є, ми по трьох заїзжали, по двох ще нє. Ми не можемо нічого зробить, ніхто не реагує, ні інспекція екології, ні департамент. Ну департамент відповів, що дозволів ніяких немає, і більше ніхто не реагує, прокуратура відповідає, що зараз не можуть робити ні перевірки, нічого.

Шукати власника цього підприємства довго не довелося. Його представники зустрічають знімальну групу просто серед дороги. Переконують - дозвіл на підприємницьку діяльність мають і вважають, що цього досить. Шкідливі викиди, на їхню думку, то просто пара.

Олександр Краснюк, представник власника підприємства:

- Цю проблему сьогодні піднімає вся Україна, таких видів діяльності в області десятки, ми сьогодні повинні ставити питання, і самооборона, і преса, давайте узаконимо цей вид діяльності. 

- Як ми довжні їх узаканювать, ви будете травити людей, а ми будемо узаканювать ваш бізнес?

На місце приїздять правоохоронці, аби зафіксувати незаконний видобуток вугілля. Пані Олена вкотре дає свідчення, хоча зізнається, їй уже почали погрожувати.

- Что они меня вывезут в ярок, спалят, что они меня там убют.

Тим часом діяльність підприємства вже перевіряла екологічна інспекція, яка підтвердила - жодних дозволів на небезпечні викиди в бізнесменів нема. Усі зібрані матеріали направили до правоохоронців.

Cергій Поліщук, в.о. керівника державної екологічної інспекції в Черкаській області:

- Як тільки в нас буде ухвала суду, ми вжиємо всіх заходів і притягнемо до відповідальності данного субєкта господарювання. Підприємство повинно компенсувати державі і громаді ті збитки, які наносить навколишьному середовищу шляхом отримання дозволу, а потім екологічний податок, який сплачується, спрямовується на природоохороні заходи.

Допоки нема законного рішення про припинення діяльності цих підприємств, місцевим жителям доведеться й надалі страждати від смороду.