Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2015, 00:00 Суспільство
Харків у жалобі за жертвами теракту
Харків у жалобі за жертвами теракту

У Харкові сьогодні - день жалоби. Місто сумує за трьома загиблими внаслідок недільного теракту. На місці вибуху - біля Палацу спорту - померло двоє людей. Добу лікарі боролися за життя 15-річного підлітка, який зазнав тяжкого поранення. Дитина впала в кому. Та врятувати хлопчика не вдалося. Перебувають у медзакладах ще десятеро постраждалих містян.

Рік тому - 22 лютого - в харківському Палаці спорту відбувся скандальний з'їзд півдня та сходу. На вулиці тоді зібралася рекордна для Харкова кількість активістів-патріотів, кілька тисяч. Вони пройшли ходою по місту. Тому організатори цьогорічної недільної акції хотіли повторити їхній маршрут.

Вибух пролунав о першій годині дня. Колона саме рушила проспектом Маршала Жукова в напрямку центру міста. Повз колону саме проїздила вантажна Газель. Вона і прийняла на себе частину вибухової хвилі та - головне - металевих уламків.

На місці відразу загинуло двоє. Ігор Толмачов - активіст харківського Євромайдану, та підполковник міліції Вадим Рибальченко. До лікарень швидкі доправили 11 постраждалих. Добу медики намагалися врятувати життя 15-річному Данилові Дідикові. У нього тяжка рана голови. Хлопчик так і не опритомнів. У критичному стані перебуває ще один юнак.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови:

- Это 18-летний парень с тяжелым ранением брюшной полости. Тоже находиться в крайне тяжелом состоянии. Врачи добросовестно борятся за его жизнь. Посмотрим, насколько он нам этой борьбе сможет помочь. Все остальные находятся в состоянии тяжелом и средней тяжести.

Серед 10 постраждалих - четверо правоохоронців. У всіх - скалкові поранення. Під час операцій хірурги витягали з людей металеві уламки.

- Где-то вот такой осколочек.

- С монету крупную?

- Нет, меньше. Где-то вот такой. И толщиной тоже милиметров 6-7.

Слідчі вже з'ясували: де й коли заклали вибухівку. Її залишили на узбіччі проспекту, під дорожнім знаком напередодні ходи. Десь від першої до четвертої ранку - коли на вулицях вимикають зовнішнє освітлення.

Юрій Данильченко, прокурор Харківської області:

- По предварительным данным экспертов, взорвалась противопехотная мина с радиоуправляемым устройством. Мы примерно знаем ее маркировку, не хочу называть ее название до выводов экспертов. Ее тротилловый эквивалент - около 2 кг. Сейчас взрывотехники устанавливают, каким образом был приведен в исполнение взрыв - то ли пультом, то ли путем включения телефона.

Нині слідство зосередилося на пошуках винних у трагедії. Головна версія прокуратури - терористичний акт із метою дестабілізації становища в реґіоні. Та постраждалі переконують: Харків - це місто патріотів, і їх не залякати.

Максим Кокшаров, постраждалий:

- Рвать их будем. Рвать будем по полной. Все, кто меня видят, слышат... Поверьте. До каждого доберусь. До каждого доберусь. За погибших, за погибших товарищей.

На місці, де стався вибух, і досі сумні наслідки вибуху: кіптява на стовпах, кров на землі. Від ранку сюди приходять харків'яни з квітами. О тринадцятій місто зупинилось у хвилині мовчання за загиблими, транспорт сигналами вшанував пам'ять загиблих.