Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2015, 23:42 Суспільство
Генпрокурори змінюються, а справа розстрілу Майдана на місці
Генпрокурори змінюються, а справа розстрілу Майдана на місці

Вони знають, як загинули більшість героїв, але хто їх убив - сказати досі не можуть. За рік розслідування подій на Майдані просунулося не надто. Із здобутків правоохоронних органів - хіба що ідентифікація й затримання кількох беркутівців, дані про потоки фінансування тітушок і виконавців убивств окремих активістів. Що гальмує процес слідства - таке питання хвилює все суспільство.

Першу прес-конференцію тодішні очільники МВС, СБУ й Генпрокуратури скликають на початку квітня, тобто через півтора місяця після найкривавіших подій на Майдані. Кажуть про схеми залучення тітушок, розташування снайперів й перші затримання спецпризначенців.
 
Олег Махницький, Генеральний прокурор України:

- Затримано на сьогодні, із ними провадяться слідчі дії, 12 співробітників Беркуту, це спеціального роти підрозділу, натепер 3-х з них офіційно затримано.

Уся увага прикута до командира Беркуту - Дмитра Садовника, який керував бійцями, що, ймовірно, розстрілювали людей 20-го лютого біля Жовтневого палацу. Ось вони на відео - з жовтими пов'язками. Спочатку його тримали під вартою, потім міру запобіжного заходу змінили - на домашній арешт. А на початку жовтня торік він утік. Садовник в розшуку досі. В СІЗО залишаються двоє його підлеглих - Сергій Зінченко й Павло Аброськін. Обвинувачення їм висунули, та розгляд справи, по суті, ще навіть не розпочався. Судді увесь час беруть самовідвід!

Наталя, постраждала:

- У всех рыло в пуху, понятно, сейчас они будут это дело затягивать, это цирк просто натуральный. Морально как это выдержать?

Донині більше жодних гучних затримань. Слідчі виправдовуються - їм не вистачає матеріалів, бо вони фізично знищені попередниками.

Віталій Свірепов, заступник керівника управління Генеральної прокуратури України:

- З ідентифікацією зброї є певні проблеми, пов'язані з вивезенням зброї і знищенням документації колишнім керівництвом ГУ МВС і спецроти Беркут.

Павло Дикань, адвокат:

- Ніякої співпраці зі слідством з боку правоохоронців не було взагалі. Зважаючи на ту кількість правоохоронців, які приймали участь, а це 15 тисяч, з них одна особа, як мені відомо, дала покази, то це в першу чергу говорить, що система взагалі не змінилася.

Зокрема через кволе розслідування злочинів на Майдані втратив посаду Генеральний прокурор - Віталій Ярема. Ось так на початку лютого він звітував перед народними обранцями.

Віталій Ярема, Генеральний прокурор України:

- Близько 100 осіб, які входили в керівництво держави в 2010-2014 роках, сьогодні оголошені підозри. Арештованими сьогодні є працівники Беркуту, які вчиняли розстріл на Майдані.

А вже менш як за тиждень депутати проголосували за його відставку. Тоді ж таки призначають нового Генерального прокурора. Віктор Шокін також багато обіцяє.

Віктор Шокін, Генеральний прокурор України:

- Пріорітетом роботи я бачу закінчення та направлення до суду усіх кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених під час Революції гідності.

Однак адвокати постраждалих на вітчизняних правоохоронців вже не сподіваються. Правники покладають надію на Міжнародний кримінальний суд. Документи до його офісу вже вислали. Чекають відповіді від тамтешніх прокурорів.