Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2015, 23:10 Суспільство
Київ зустрів захисників Дебальцевого
Київ зустрів захисників Дебальцевого

Вони пройшли через пекло, та все-таки вижили й повернулися додому. В Києві зустрічали бійців, що вистояли в боях і вийшли "дорогою смерті" з Дебальцевого.

Так на столичному вокзалі зустрічають бійців, що вийшли з оточення під Дебальцевим.

- Чого ти плачеш, сміятися треба…

Володимира зустрічають батьки. В зоні АТО він із серпня. Взимку свободівець був на Майдані, а потім пішов добровольцем у батальйон Київська Русь.

Володимир Назаренко, боєць добровольчого батальйону:

- Навесні ми маємо відродитися з попелу, відродитися з того пекла, що відбувалося, і це має стати новим аналогом Сталінграда. Коли ми відступили, але за рахунок цього відступу ми отримаєм перемогу. Ми маємо перейти в наступ, ми маємо атакувати.

- Коридору ніякого не було, виходили групками, маленькими, по пару чоловік, 25-й батальйон Київська Русь - техніки не лишилось взагалі, техніка вся розбита.

Далі група бійців їде до військової частини. Попри те, що на дворі глибока ніч, та на плацу людно. Тут їх так само чекають рідні, друзі, колеги.

- Мы здесь служим все, поэтому ждем только наших ребят. Сослуживцев, друзей, они отсюда, здесь служат и приписаны при этой части.

- Встречаем защитников, встречаем, да.

Воїнів зустрічають квітами, солодощами та караваєм. І от з'являється автобус із армійцями. Їх зустрічають оплесками та подяками. У розташування прибув 51 боєць 101-ї бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України. Хлопців, що були на передовій, зустрічають з військовими почестями. 

- Здрастуйте, товариші!

- Бажаємо здоров'я, пане полковник!

- Вільно!

Після офіційних заходів вояків нарешті відпускають в обійми рідних. 

- Всьо, мам, все нормально. Йдіть там туда, ідіть туда, всьо нормально...

- Ребята, вы молодцы, герои!

Хлопці зізналися - на такий прийом не очікували. Найбільше людей цікавили останні п'ять діб оборони Дебальцевого і як солдати виходили з міста.

- Як почуття?

- Нормально, все хорошо. Я дома.

Деякі бійці не можуть стримати сліз, коли згадують про загиблих побратимів. Інші - поводяться так, наче вони просто повернулися з роботи додому. Керівництво військової частини переконує - усіх без виключення армійців нагородять, і з дня на день вони поїдуть у відпустку.

Олексій Забнін, керівник штабу 101 бригади охорони генерального штабу ЗСУ:

- Мы благодарим весь личный состав сводного подразделения, которое выполняло боевые задачи в зоне проведения АТО. Мы гордимся нашими подчиненными, они достойно выполняют долг по защите нашего Отечества.