Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 лютого 2015, 23:15 Суспільство
Новий Генпрокурор назвав заступників і взявся до справ
Новий Генпрокурор назвав заступників і взявся до справ

Прокуратура провела обшук у приміщенні Окружного адміністративного суду Києва. За повідомленням прес-служби прокуратури, приводом стали дані прикордонної служби про перебування окремих суддів за кордоном. У той же час ці судді виносили рішення, нібито перебуваючи на роботі. Не менш радикально новий Генеральний прокурор Віктор Шокін узявся чистити лави політиків і своїх заступників.

Розслідування розстрілу Небесної сотні та кримінальні провадження проти одіозних високопосадовців - саме цим новий Генпрокурор обіцяє зайнятися у першу чергу. Тож одразу звільнив усіх своїх заступників, які були кураторами цих справ.

Віктор Шокін, Генеральний прокурор України:

- Мною призначено сьогодні два заступники Генпрокурора України, це Гузир Володимир Павлович, він буде курувати питання слідства, СБУ, МВС, податкової міліції, і особливо хочу вам представити Давіда Саквалідзе, котрий буде відати кадрами в Генпрокуратурі, а також всіми питаннями, повязаними з євроінтеграцією.

Володимиру Гузиру 59 років. В органах прокуратури він працює понад 30 років. З 1999 року - на керівних посадах в Генпрокуратурі. Державне звинувачення він представляв у резонансних справах вбивств народного депутата Євгена Щербаня та голови НБУ Вадима Гетьмана.

Давіду Сакварелідзе 42 роки. Останнім часом був депутатом грузинського парламенту. Втім, у Грузії відомий як перший заступник Головного прокурора часів президента Михаіла Саакашвілі. В Грузії його завданням була боротьба з корупцією. У публічних виступах він заявляв - досягти успіхів у цьому можливо, лише повністю оновивши правоохоронні органи. Працювати має молодь.

Давід Сакварелідзе, заступник Генерального прокурора України:

- У них нету плохого опыта, у них голова не переполнена тем негативом, тем мусором, если правильно выразиться, что давно работают, особенно в правохранительной структуре, уже десятилетия, еще с советского времени.

Молодих кадрів в Генпрокуратурі поки небагато. Втім, перші гучні затримання вже є - це колишній народний депутат-регіонал Олександр Єфремов.

Віктор Шокін, Генеральний прокурор України:

- Відносно Єфремова, він затриманий за службове зловживання, при отягощаючих обставинах, та службове підроблення, окрім того є і ніші статті, зараз вони доопрацьовуються, і я думаю, вони будуть йому пред'явлені. Але це буде трошки пізніше. Ми будемо, безусловно, наполягати на арешті, це було в місті Києві, за спритяння СБУ визначили його місце перебування, і в співпраці з нашими слідчими він був затриманий.

Надалі в Генпрокуратурі обіцяють нові гучні затримання, та прізвищ не називають. Кажуть - аби фігуранти справ не втекли.

- Хто наступний? Хто наступний - не скажу, побачите, і скоро.